Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wiśnie w syropie od siostry Anastazji biją na głowę inne przetwory. Polacy pokochali ten przepis
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.07.2023 20:14

Wiśnie w syropie od siostry Anastazji biją na głowę inne przetwory. Polacy pokochali ten przepis

wiśnie w syropie
Canva/hanzelmann, Facebook/Siostra Anastazja

Kochamy lato za piękną pogodę, ale też za owoce sezonowe. Należą do nich wiśnie, które świetnie nadają się do robienia przetworów. Przepis siostry Anastazji na wiśnie w syropie to prawdziwy kulinarny hit. Polecamy przyrządzenie smacznych i zdrowych wiśni w syropie.

Wiśnie, czyli pyszny smak lata

Wiśnie to kwintesencja lata. Nieco mniej słodka od czereśni, ale pyszna i bardzo zdrowa. Czekamy na wiśnie przez cały rok. Jednak sezon na to owoce trwa dość krótko. Wiśnie hodowano już w III wieku p.n.e. Od tych czasów hodowla tych pysznych owoców niewiele się zmieniła. 

Wiśnie są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają dużo witaminy C, a żelaza mają więcej od jabłka. Są też źródłem cennej witaminy B8, która zapobiega siwieniu. Jedzenie wiśni wspomaga trawienie, zaspokaja pragnienie i ma doskonały wpływ na płuca. Dodatkowo spowalnia proces starzenia się organizmu. Polecamy doskonały przepis siostry Anastazji na wiśnie w syropie- spróbuj koniecznie!

Taką surówkę z marchewki robiła moja babcia. Nawet Gessler nie zna lepszej

Jak przygotować wiśnie w syropie od siostry Anastazji?

Składniki:

  • 2 kg wiśni
  • 2 kg cukru

Wiśnie umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz je. Owoce wydryluj, przełóż do miski i zasyp cukrem. Zostaw tak wiśnie pod przykryciem na 24 godziny. Po tym czasie pojawi się sok. Zlej go do garnka i podgrzej na średnim ogniu. Gdy będzie już gorący- to ponownie zalej wcześniej przygotowane wiśnie. Odstaw na 24 godziny.

Wiśnie puszczą znów sok, pomieszaj je i zlej owocową wodę do garnka. Ilość soku powinna przykryć wiśnie w słoikach. Gdy jest go zbyt mało- możesz dolać wody. Podgrzej sok i zacznij układać wiśnie w słoikach. Zalej wiśnie sokiem i mocno zakręć słoiki. 

Wiśnie w syropie, czyli trochę kulinarnej cierpliwości

Pora na pasteryzowanie słoików z syropem. Na dnie dużego garnka połóż bawełnianą ściereczkę. Do połowy garnka wlej wodę. Zagotuj ją i ustawiaj słoiki jeden przy drugim w garnku. Pasteryzuj 15 minut. 

Słoiki odwróć do góry dnem i zostaw na blacie do wystygnięcia. Słoiki z wiśniami w syropie możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Syrop przyda się jako dodatek do herbaty, napojów, czy pity samodzielnie. Pisaliśmy o serowcu z wiśniami od siostry Anastazji. Podawaliśmy też sposoby na przetwory z wiśni. 

wiśnie w syropie
Canva/aizram18

Źródło: smaker.pl