Smakosze.pl Przepisy Jest pełne białka i witamin, a Polacy je pomijają. W czasach PRL to mięso królowało na stołach
Fot. Canva

Jest pełne białka i witamin, a Polacy je pomijają. W czasach PRL to mięso królowało na stołach

6 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Delikatne i smaczne mięso to jest coś, co z pewnością wiele osób chętnie by zjadło. Szczególnie w czasach PRL występowało takie, było rarytasem i zdobyło ogromną popularność. Niestety dzisiaj nie jest już tak pożądane, a nadal zachwyca swoim smakiem. Warto o nim przypomnieć.

Kuchnia PRL, czyli kopalnia smacznych dań

Kuchnia PRL-u, chociaż dzisiaj może być kojarzona z prostymi i skromnymi potrawami , kryje w sobie bogactwo smaków, które na trwałe wpisały się w polskie tradycje kulinarne. Jak wiadomo, w tamtych czas dostęp do niektórych produktów był bardzo ograniczony, dlatego trzeba było wykazać się kreatywnością , aby przygotować smaczne i pełnowartościowe danie.

To właśnie dania z tamtych lat stanowiły fundament codziennych obiadowych rutyn – były proste, ale niezwykle smakowite. Czas płynie, niektóre dania zostały zapamiętane np. gulasz czy też różnego rodzaju pieczenie . Ale wiele zostało też zapomnianych. Dlatego postanowiliśmy Wam przypomnieć jedno z nich.

Pyszny i aromatyczny gulasz
Fot. Canva
Tak smakuje schabowy po Kuchennych Rewolucjach. 1 rzecz jest niewybaczalna

Szponder wołowy, czyli przysmak czasów PRL

Szponder wołowy to mięso , które zdobyło ogromną popularność swoim smakiem i delikatnością w czasach PRL . Ponadto zachwycał także swoją kruchością i uniwersalnością. Świetnie sprawdzał się jako składnik bulionów czy wspomnianego gulaszu, a także w postaci pysznego duszonego mięsa. Ale oprócz tego można również z niego przygotować wszelkiego rodzaju zupy i pieczenie .

Jednak szponder wołowy to nie tylko smak. Ma w sobie wiele właściwości , które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Przede wszystkim jest świetnym źródłem białka, a także dostarcza między innymi witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo, czy też cynk . Dlatego też to danie jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

Jak je przygotować? Przekonajcie się sami .

Szponder wołowy przysmakiem z dawnych lat

Warto odświeżać przepisy z dawnych lat, ponieważ dania te kryją w sobie wspaniały smak, niesamowity aromat, a do tego są zdrowe i unikatowe. Szponder wołowy jest jednym z nich . Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 1,5 kg szpondru wołowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po 1 łyżeczce rozmarynu i tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 ząbków czosnku przepuszczonych przez praskę
  • 1 łyżeczka chili
  • pieprz i sól do smaku

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować pyszny szponder wołowy?

Przygotowanie takiego dania jest bardzo proste i szybkie i z pewnością przypomni Wam dawne smaki .

W pierwszej kolejności szponder myjemy. W razie konieczności oczyszczamy z błon. Odstawiamy do naczynia żaroodpornego.

W osobnej miseczce mieszamy pozostałe składniki . Uzyskaną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Musi być dokładnie oblepione przyprawami.

Szponder przykrywamy i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do zimnego piekarnika , nastawionego do 220 stopni. Pieczemy 10 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.

Szponder pieczemy przez ok. 3-3,5 godziny . Mięso jest gotowe, kiedy samo odchodzi od kości. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Mięso pokrojone w plastry
Fot. Canva

W międzyczasie do miski wlewamy szklankę wody, passatę pomidorową oraz przyprawy . Całość mieszamy, po czym zalewamy tym mięso.

Ziemniaki i cukinię kroimy w duże kawałki i dodajemy do gotującego się sosu. Całość dusimy pod przykryciem przez około godzinę do momentu , aż mięso będzie delikatne i miękkie.

Tak przygotowany szponder wołowy przekładamy na talerz i delektujemy się jego smakiem .

Szponder wołowy z sosem podany w białym talerzu
Fot. Canva

Sprawdź przepis na pieczoną karkówkę . Zobacz, co można zrobić z mięsa z rosołu .

Zrobiłem na próbę zupę jogurtową. Jeden dodatek sprawia, że smakuje nieziemsko
Pilne, nie żyje uczestniczka MasterChef Junior, 17-letnia Aleksandra S. Są pierwsze ustalenia prokuratury
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy