Strzelczyk pokazał najlepszy paten na śledzie. Dziś podam takie na obiad

Ostatnio szukałam pomysłu na szybki i smaczny obiad dla najbliższych. Śledzie z przepisu Tomasza Strzelczyka okazały się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Kucharz pokazał, jak przyrządzić kultowe ryby inaczej, niż zwykle. Podane z ziemniakami w mundurkach są genialnym pomysłem na rodzinny obiad.
Strzelczyk wie, co dobre!
Tomasza Strzelczyka przedstawiać nie trzeba. Znany w całej Polsce kucharz prężnie rozwija się w mediach społecznościowych, pokazując co chwila nowe przepisy na fantastyczne dania. Przepisy Strzelczyka są proste, a jednak dzięki odpowiednim dodatkom i sposobie przygotowywania, potrawy zyskują fantastyczny smak.
Nowości od Tomasza Strzelczyka możemy śledzić między innymi na jego autorskim kanale na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. To właśnie w tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w tym artykule.
Strzelczyk pokazał niedawno przepis na wyśmienite śledzie na obiad. Podaj je tak, jak kucharz, a zachwytom nie będzie końca.

Najlepszy patent na śledzie
Śledzie przepisu Tomasza Strzelczyka są fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad. Kucharz podaje je z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Całe danie znika z talerzy w mgnieniu oka.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 4 śledzie (najlepiej solone z beczki)
- 1 jabłko
- 2 cebule
- 1-2 opakowania śmietany 18%
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki chrzanu
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Do podania:
- ziemniaki
- szczypiorek
Jak zrobić śledzie na obiad?
Solone śledzie z beczki zalej wodą i odstaw na całą noc. Świeże ryby od razu można przygotować. Wypatrosz ryby. Ikrę możesz dodać do sosu. Zdejmij skórę i filetuj ryby. Opłucz i odstaw.

Cebule pokrój w kostkę. Przełóż do miski i dodaj sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru, musztardę, chrzan i śmietanę 18. Wymieszaj. Ilość śmietany dobierz według indywidualnych preferencji.
Śledzie pokrój w paski i dodaj do przygotowanego sosu. Wymieszaj delikatnie łyżką. Strzelczyk do sosu dodaje również ikrę. Odstaw.
Ugotuj 5 dużych ziemniaków w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź je i odparuj. Ziemniaki przekrój na pół. Na każdym kawałku połóż odrobinę masła. Podaj z przygotowanymi śledziami. Całość oprósz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Na obiad polecamy również makaron z mięsem mielonym oraz wyśmienite kotleciki z kurczaka.






































