Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie ma lepszego ciasta na Dzień Kobiet. Pyszną Napoleonkę zrobisz w 15 minut
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.03.2025 10:39

Nie ma lepszego ciasta na Dzień Kobiet. Pyszną Napoleonkę zrobisz w 15 minut

Napoleonka
Fot. Shutterstock/ffolas

Szukasz pomysłu na szybkie ciasto bez pieczenia? Koniecznie przygotuj napolenkę w nieco innej wersji. Kultowy deser posmakuje każdemu, a na jednej porcji ciasta na pewno się nie skończy. Napoleonka w 15 minut poleca się na Dzień Kobiet!

Najlepsze ciasto na Dzień Kobiet

Klasyczna napoleonka to nic innego, jak połączenie kruchego ciasta francuskiego z wyśmienitym kremem budyniowym. Ciasto oprószone cukrem pudrem wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej.

Na Dzień Kobiet postanowiłam jednak przygotować kultową napoleonkę w nieco innej wersji. Przygotowanie zajmuje mi dosłownie 15 minut. Nie piekę napoleonki, a schładzam ją w lodówce. Moim zdaniem to najlepszy deser, jaki można zrobić w kwadrans.

Sekretem smaku są krakersy. Wykorzystałam je zamiast ciasta francuskiego. Słone krakersy i słodki krem budyniowy to doskonałe połączenie. Jeśli jednak nie przepadasz za tymi ciastkami, wykorzystaj maślane herbatniki. 

Napoleonka.jpg
Fot. Shutterstock/ffolas
Przenigdy nie kupuj go na sernik, to najgorszy ser. Ciasto będzie do niczego

Przepis na napoleonkę w 15 minut

Napoleonkę z tego przepisu przygotujesz w zaledwie 15 minut. Ciasto bez pieczenia z pysznym kremem budyniowym zachwyci całą rodzinę. Składniki na napoleonkę bez pieczenia podane są na blachę o wymiarach 24x28 cm.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 1 l mleka
  • ¾ szklanki cukru ( w tym 2 opakowania cukru z wanilią)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 250 g krakersów
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Jak zrobić napoleonkę bez pieczenia?

Do miski wlej dwie zimnego szklanki mleka, dodaj żółtka, mąkę i budyń. Wymieszaj dokładnie. W masie nie powinno być żadnych grudek. Pozostałe mleko wlej do garnka, dodaj masło i cukier razem z cukrem z wanilią. Gotuj na wolnym ogniu, aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą.

przygotowywanie kremu.jpg
Fot. Canva

Do garnka wlej przygotowaną wcześniej masę. Mieszaj, gotując na wolnym ogniu, aż zgęstnieje i postawnie krem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód poukładaj krakersy. Wylej lekko przestygniętą masę budyniową, a następnie na wierzch ponownie poukładaj krakersy.

Odstaw, aż masa ostygnie i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie oprósz napoleonkę cukrem pudrem i podaj. Smacznego!

Polecamy również wyśmienite babeczki na Wielkanoc oraz ciasto Sułtan. Rodzina będzie zachwycona.

Napoleonka.jpg
Fot. Shutterstock/ffolas