Smakosze.pl Porady Jest szkodliwe dla zdrowia, a Polacy używają na potęgę. Lepiej pozbądź się tego z kuchni
Fot. Shutterstock

Jest szkodliwe dla zdrowia, a Polacy używają na potęgę. Lepiej pozbądź się tego z kuchni

31 stycznia 2025

Gotowanie zabiera czas, ale gwarantuje też smaczne efekty. Jednak musimy mieć świadomość, że może być też szczególnie niebezpieczne. Warto zwrócić uwagę na sprzęt w kuchni, który przynosi więcej szkody niż pożytku. Ten, o którym mowa, nadal używany jest w wielu polskich kuchniach.

Uważaj podczas gotowania

Gotowanie jest dla jednych przyjemnością, a dla innych przykrym obowiązkiem . Jednak wiadomo, że codziennie spędzamy trochę czasu w kuchni . Gotujemy obiad, przyrządzamy apetyczne dania, pieczemy, czy smażymy. Jakiego sprzętu używamy do gotowania?

Rynek daje nam sporo możliwości. Jednak wciąż największą popularnością cieszą się kuchenki gazowe. Są łatwe i wygodne w obsłudze, ale też mogą być szkodliwe . Jak wpływają na nasze zdrowie? Ich działanie na nasz organizm można porównać nawet do biernego palenia papierosów.

kuchenka
To jedna z najzdrowszych ryb w Polsce. Podaj z czosnkiem i cytryną, poczujesz raj w ustach

Czy używać kuchenki gazowej w kuchni?

Dopiero teraz uświadamiamy sobie, w jaki sposób kuchenki gazowe nam szkodzą. Badania nie pozostawiają złudzeń. Kuchenki gazowe trują tak, jak włókna azbestowe. Są szkodliwe nawet, gdy pozostają wyłączone . Wiadomo, że szczególnie zimą dużo czasu spędzamy w domach.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Te nie są w tym okresie zbyt często wietrzone, a to potęguje zagrożenie. Badacze podkreślają, że osoby, które gotują na kuchenkach gazowych narażają się na wdychanie, tlenku azotu, formaldehydu i benzenu . Z kuchenek gazowych wydobywa się jedynie niewielka ilość, ale dzieje się to przez cały czas.

gotowanie
Fot. Canva

Szkodliwe kuchenki gazowe

Wspomniane wyżej szkodliwe substancje wydobywają się nawet, gdy nie korzystamy z kuchenek gazowych w naszych kuchniach . Substancje trafiają do atmosfery, a ich wdychanie jest dużo bardziej niebezpieczne od wdychania spalin, włókien azbestowych i wyziewów przemysłu ciężkiego. Bardzo istotna jest właściwa wentylacja w kuchni.

Jeśli gotujemy przez godzinę, to toksyny mogą przekroczyć nawet dopuszczalny poziom. Amerykańscy naukowcy ostrzegają, że to może wywołać astmę u dzieci. Formaldehyd drażni śluzówkę oczu, gardła i nosa . Większe stężenie może prowadzić do uszkodzenia tkanki płucnej lub obrzęku płuc. Dlatego warto kuchenkę gazową zastąpić indukcyjną i zadbać o odpowiednią wentylację w kuchni od czas gotowania . Pisaliśmy, jak przygotować kotlety z selera na piątek . Polecaliśmy najlepszy sposób na spokojny sen .

kuchenka indukcyjna
Fot. Canva

Źródło: fakt.pl

Zawsze dodaję ten składnik do pieczonych ziemniaków. Są idealnie mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz
Posiej w lutym. Zbiory będą gigantyczne
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy