Takie kotlety robię co piątek. Smakują lepiej jak mielone i nie ma w nich grama mięsa
Nie masz pomysłu, co przygotować na obiad na piątek? To doskonała okazja, aby poznać przepis na kotlety bez mięsa. Brak tego składnika wcale nie jest problemem, a rodzina będzie zachwycona smakiem dania. Czytaj dalej, a dowiesz się, czym można zastąpić mięso.
Udany sposób na obiad na piątek
Dla wielu kotlety są składnikiem, którego po prostu nie może zabraknąć na obiedzie. Ze względu na smak dania, postulaty koneserów są całkiem uzasadnione. Niestety, są takie dni, kiedy spożywanie mięsa nie jest wskazane. Post obowiązuje na przykład w każdy piątek, kiedy chrześcijanie mają odgórnie narzucone, że nie powinni spożywać mięsa.
Jeżeli twoja rodzina również nie wyobraża sobie obiadu bez kotletów, zaskocz ich i zrób te z naszego przepisu. Wyglądają jak tradycyjne schabowe, ale już po pierwszym kęsie wiadomo, że w ogóle nie zawierają wieprzowiny. Z czego więc są zrobione?
Weź jabłka i ciasto francuskie. Ten deser smakuje lepiej niż z cukierniWarzywo zamiast mięsa
Kotlety bez mięsa są udanym daniem ze względu na użyte składniki. Ich podstawą jest seler. Warzywo jest sycące, a przy tym wyraziste i smaczne. Oprócz niego potrzebne będą przyprawy oraz składniki na panierkę. Tutaj podobnie, jak i w tradycyjnych kotletach, potrzebna będzie bułka tarta oraz jajka.
Dalsza część tekstu pod filmem.
O tym, co dokładnie będzie ci potrzebne i w jakich ilościach, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, aby niczego nie pomijać, a kotlety wyjdą doskonałe, a rodzina w tym smaku zakocha się niemalże od razu.
Składniki:
- 1 seler
- 2 jajka
- bułka tarta
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
- olej
Przepis na kotlety bez mięsa
Seler obierz i dokładnie umyj. Następnie pokrój go w plastry o grubości około 1 centymetra. Warzywo gotuj w osolonym wrzątku przez około 10-15 minut.
Po tym czasie odcedź seler i z dwóch stron przypraw go pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. W głębokim talerzu rozkłóć jajka, a na płaskim rozsyp bułkę tartą. Plastry selera obtocz w jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Ułóż na nim warzywne kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe podawaj na obiad.