Jeszcze bardziej smakowita i sycącą sałatka jarzynowa z kurczakiem
Nie ma nic pyszniejszego dla prawdziwego smakosza niż sałatka jarzynowa. Jej przygotowanie odbywa się nieco inaczej w różnych domach, ale jedno jest pewne — króluje na polskich stołach. Wystarczy jeden składnik, by uczynić ją jeszcze bardziej sycącą.
Sałatka jarzynowa to pyszna mieszanka warzyw, jaj i majonezu , która zachwyca wielu fanów kuchni polskiej. Dodatek kurczaka czyni ją jeszcze smaczniejszą. Spróbujcie koniecznie tej wyjątkowej kombinacji.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszną sałatkę jarzynową z kurczakiem
Składniki:
-
3 jaja
-
4 łyżki majonezu
-
2 marchewki
-
po ½ puszki kukurydzy konserwowej i groszku konserwowego
-
1 mały por
-
5 sztuk ogórków konserwowych lub kiszonych
-
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Marchewkę szorujemy, gotujemy , a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i także kroimy. Pora myjemy, tniemy go na talarki i wrzucamy do osolonego wrzątku na około 10 minut. Odcedzamy, a następnie studzimy.
Ogórki kroimy w drobną kostkę, kurczaka w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez około 5-10 minut, zależnie od grubości kawałków. Nie smażmy go zbyt długo, by nie stał się suchy. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy.
W dużej misce łączymy składniki. Dodajemy do nich majonez oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Podajemy z pieczywem. Smacznego.
Polecamy także inne receptury na sałatkę jarzynową. Spróbujcie propozycji Magdy Gessler z dodatkiem ziemniaków lub wersji z dodatkiem cebuli i jabłka , która zachwyci was wyrazistym smakiem.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/Anna Subbotina
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: tradycyjnakuchniakasi