Smakosze.pl Przepisy Już nigdy nie wyrzucisz obierek po ogórkach. Zrobisz z nich niesamowity przysmak
canva/Eviphotography

Już nigdy nie wyrzucisz obierek po ogórkach. Zrobisz z nich niesamowity przysmak

21 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zostały ci obierki z ogórków? Możesz zrobić z nich niesamowity przysmak. Przygotuj go raz, a już nigdy nie wyrzucisz obierek po ogórkach. Octu z obierek po ogórkach, bo o nim mowa, możesz używać jako zamiennika na przykład octu jabłkowego, ale nie tylko.

Gdy robisz mizerię, zwykle zostają ci obierki po ogórkach. Są piękne, zielone i mają orzeźwiający zapach. Aż szkoda je wyrzucać. Jednak na szczęście można zrobić z nich coś przydatnego, a mianowicie ocet.

Ocet ogórkowy ma przyjemny, zielonkawy kolor i ładny zapach. Można go używać do sałatek czy sosów zamiast octu winnego, czy jabłkowego. Jednak doskonale sprawdzi się też w roli toniku do twarzy. Odświeży i oczyści cerę jak mało który środek.

Jak zrobić ocet z obierek po ogórkach?

Składniki:

  • obierki z 3-4 ogórków sałatkowych

  • 2 szklanki wody

  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie octu ogórkowego

Czystymi obierkami napełnij wyparzony słoik mniej więcej do 2/3 jego wysokości. Wodę zagotuj z cukrem, wystudź.

Letnim płynem zalej obierki. Słoik przykryj ściereczką lub gazą i odstaw na 3 tygodnie w ciepłe miejsce.

W tym czasie codziennie mieszaj płyn z ogórkami, by fermentacja przebiegła szybciej i bardziej równomiernie.

Po trzech tygodniach płyn z ogórkami przelej przez sito. Ocet przelej do czystej butelki i używaj w kuchni lub jako kosmetyku.

Z naszego serwisu dowiesz się też, co zrobić z obierkami po ziemniakach , a także, jak wykorzystać obierki z pieczarek .

obieranie ogórków
canva/invizbk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy