Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj obierek po pieczarkach. Możesz zrobić z nich wspaniałe rarytasy

Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj obierek po pieczarkach. Możesz zrobić z nich wspaniałe rarytasy

Obierki po pieczarkach mają kilka zastosowań w kuchni
canva/Slatan

Wyrzucacie obierki po pieczarkach? To ogromna strata. Jeśli decydujecie się na obranie grzybów, umyjcie je wcześniej, a resztki wykorzystajcie w kuchni. Sprawdzą się w kilku prostych i dobrze wam znanych daniach.

Choć pieczarek nie trzeba obierać, część z nas robi to. W przypadku nieco starszych grzybów usunięcie skórki rzeczywiście może poprawić teksturę przyrządzanych potraw. Jeżeli umyjemy produkt przed przystąpieniem do dalszego oczyszczania, pełnych smaku resztek również będzie można użyć.

Jak wykorzystać obierki po pieczarkach?

Sposób na zastosowanie wygenerowanego przy oczyszczaniu produktu jest kilka. Najprostszym będzie podsmażenie ich na patelni z odrobiną tłuszczu i dodanie do zapiekanek warzywnych zamiast całych grzybów. Możemy też rozdrobnić masę blenderem i wykorzystać w przyrządzaniu roślinnych mielonych.

Jeśli podczas smażenia wlejemy na patelnię nieco sosu sojowego i dodamy cukru lub innego słodzika uzyskamy znakomitą bazę do bulionu. Przy użyciu obierek powstałych wyniku obierania 500 gramów pieczarek wystarczą zaledwie 1 łyżka i 1 łyżeczka wspomnianych dodatków.

Tak powstałą masę wystarczy już tylko zalać wodą i dalej gotować z pozostałymi składnikami, czyli włoszczyzną i innymi dodatkami smakowymi, które zbudują smak bezmięsnego rosołu. To doskonała i przede wszystkim tania alternatywa klasycznej zupy.

Czy musimy generować obierki po pieczarkach?

Wspominaliśmy już, że usuwanie skórki tych grzybów nie jest konieczne, choć może wpłynąć na odbiór starszych okazów. Warto wiedzieć też, że zewnętrzna warstwa pieczarek — choć zazwyczaj cienka — może być ciężkostrawna.

Pieczarki podobnie jak inne grzyby, dobrze jest odpowiednio długo poddusić, by były lżejsze dla naszego układu trawiennego. Jeżeli jednak nie mamy problemów z ich spożywaniem, warto grzyby po prostu myć i jeść — nawet na surowo.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania z pieczarkami. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić je z pysznym warzywnym farszem. Ten z kolei zawiera recepturę na wyborną zapiekankę z ich dodatkiem.

Obierki po pieczarkach można wykorzystać
canva/beyhanyazar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp