Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kalafior pieczony w panierce
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.12.2021 01:00

Kalafior pieczony w panierce

Kalafior pieczony w panierce
canva/chas53

Kalafior pieczony w panierce panko to pomysł na pożywny i wyjątkowy posiłek dla całej rodziny. Przygotujesz go jako dodatek do głównego dania oraz na lunch, kolację i zdrową przekąskę. Kalafior w panko ma doskonały smak, a podany z sosem chili rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na kalafiora pieczonego w panierce.

Kalafior jest pysznym i bardzo uniwersalnym warzywem. Ugotujesz z niego zupę, zrobisz surówkę, sałatkę, zapiekanki, wegetariańskie kotleciki. Kalafior pieczony w panierce panko jest doskonałym pomysłem na zdrowy i pożywny lunch, kolację lub przekąskę. Kalafior podaj z sosem na bazie chili, a na nowo odkryjesz jego smak.

Kalafior zapieczony w panko jest miękki w środku i doskonale chrupiący na zewnątrz. Panko jest tradycyjną panierką wykorzystywaną w kuchniach azjatyckich. Jest lżejsza od tradycyjnej panierki z bułki tartej, absorbuje mniej tłuszczu i ma wyjątkowy smak.

Jeśli szukasz pomysłu na danie w panko- tu poznasz przepis na kurczaka w chrupiącej panierce, jak z azjatyckiej restauracji.

Przepis na kalafior pieczony w panierce

Składniki:

  • kalafior

  • 2 jajka

  • 2 szklanki panierki panko

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • pół szklanki startego parmezanu

  • łyżka miodu

  • po 2 łyżki sosu słodkiego i ostrego chili

  • 2 łyżki majonezu

Jak przygotować kalafiora pieczonego w panierce?

Kalafiora podziel na malutkie różyczki, parmezan wymieszaj z panko, roztrzep jajka. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C i przygotuj dużą blachę z papierem do pieczenia.

Różyczki kalafiora obtocz kolejno w jajku i panierce z serem i układaj na blaszce, całość piec przez 20 minut. W tym czasie przygotuj sos: posiekaną pietruszkę połącz z sosami chili, majonezem i miodem.

Panierka panko

Upieczony kalafior w panko skrop delikatnie sosem, resztę podaj do maczania.

Smacznego.

Tagi: Obiad Danie