Kalafior pieczony w panierce
Kalafior pieczony w panierce panko to pomysł na pożywny i wyjątkowy posiłek dla całej rodziny. Przygotujesz go jako dodatek do głównego dania oraz na lunch, kolację i zdrową przekąskę. Kalafior w panko ma doskonały smak, a podany z sosem chili rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na kalafiora pieczonego w panierce.
Kalafior jest pysznym i bardzo uniwersalnym warzywem. Ugotujesz z niego zupę, zrobisz surówkę, sałatkę, zapiekanki, wegetariańskie kotleciki. Kalafior pieczony w panierce panko jest doskonałym pomysłem na zdrowy i pożywny lunch, kolację lub przekąskę. Kalafior podaj z sosem na bazie chili, a na nowo odkryjesz jego smak.
Kalafior zapieczony w panko jest miękki w środku i doskonale chrupiący na zewnątrz. Panko jest tradycyjną panierką wykorzystywaną w kuchniach azjatyckich. Jest lżejsza od tradycyjnej panierki z bułki tartej, absorbuje mniej tłuszczu i ma wyjątkowy smak.
Jeśli szukasz pomysłu na danie w panko- tu poznasz przepis na kurczaka w chrupiącej panierce, jak z azjatyckiej restauracji.
Przepis na kalafior pieczony w panierce
Składniki:
kalafior
2 jajka
2 szklanki panierki panko
łyżka posiekanej natki pietruszki
pół szklanki startego parmezanu
łyżka miodu
po 2 łyżki sosu słodkiego i ostrego chili
2 łyżki majonezu
Jak przygotować kalafiora pieczonego w panierce?
Kalafiora podziel na malutkie różyczki, parmezan wymieszaj z panko, roztrzep jajka. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C i przygotuj dużą blachę z papierem do pieczenia.
Różyczki kalafiora obtocz kolejno w jajku i panierce z serem i układaj na blaszce, całość piec przez 20 minut. W tym czasie przygotuj sos: posiekaną pietruszkę połącz z sosami chili, majonezem i miodem.
Upieczony kalafior w panko skrop delikatnie sosem, resztę podaj do maczania.
Smacznego.