Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykle chrupiący kurczak w panko
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.11.2021 01:00

Niezwykle chrupiący kurczak w panko

Niezwykle chrupiący kurczak w panko
canva/ eduardolopezcoronadophoto

Szukasz pomysłu na orientalny obiad w stylu street food? Przygotuj kurczaka w azjatyckiej panierce panko. Kurczak podany z ryżem jaśminowym i surówką z białej kapusty smakuje rewelacyjnie i z pewnością skradnie serca wszystkim miłośnikom azjatyckiej kuchni. Poznaj przepis na niezwykle chrupiącego kurczaka w panko.

Panko jest tradycyjną panierką wykorzystywaną w kuchniach Dalekiego Wschodu. Jest chrupiąca, złocista i doskonała w smaku. Panierka panko wchłania znacznie mniej oleju niż panierka z bułki tartej, dzięki czemu przygotowane potrawy są lekkie i pozbawione nadprogramowego tłuszczu. Panko wykorzystuje się do kurczaka, ryb, krewetek i innych owoców morza, nadając im wyjątkowego smaku.

Chrupiący kurczak w panko to jedno z wielu dań street food, czyli lokalnych, azjatyckich pyszności przygotowywanych na ulicy lub w prostych budkach gastronomicznych. Kurczak panko doskonale smakuje podany z ryżem jaśminowym oprószonym pietruszką lub świeżą kolendrą i sosem pikantnym, sojowym lub teryiaki. Do dania przygotuj również orientalną surówkę z białej kapusty.

Przepis na chrupiącego kurczaka w panko

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • 250 g panierki panko

  • 3 jajka

  • 200 g mąki pszennej

  • olej roślinny do smażenia

  • sól, pieprz

  • pół łyżeczki curry

Jak przygotować chrupiącego kurczaka w panko?

Przygotuj 3 głębokie talerze. W jednym roztrzep jajka, do drugiego wsyp mąkę, do trzeciego panierkę panko.

Kurczaka umyj, osusz, pokrój wzdłuż i oprósz curry, solą, pieprzem, następnie obtocz kolejno w mące, jajku, panko, mące, jajku, panko. Tak przygotowana panierka będzie niezwykle chrupiąca.

Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju roślinnego i smaż kurczaka z każdej strony, aż panierka nabierze złocistego koloru.

Smacznego.

Tagi: Kurczak Danie