Kalafior z ziemniakami zapiekany w śmietanie
Warzywa zapiekane z ziemniakami są pysznym i zdrowym pomysłem na dodatek do mięsa lub samodzielną przekąskę. Przygotujcie w ten sposób kalafior, a będzie przyjemnie, chrupiąco i puszyście. Wszystko za sprawą sera, śmietany i odrobiny masła. Dajcie się skusić tej wspaniałej kompozycji.
Zapiekanki mogą być samodzielnym daniem obiadowym albo pysznym dodatkiem do mięs czy jego alternatyw. Proponowaliśmy wam już smaczne wersje ziemniaczanej zapiekanki z porem czy kiszoną kapustą. Tym razem zdradzamy jak przyrządzić je z kalafiorem. Śmietana i ser uczynią to danie wyjątkowo smacznym i aromatycznym. Koniecznie spróbujcie.
Przepis na kalafiora zapiekanego z ziemniakami i śmietaną
Składniki:
1 średni kalafior
4 większe ziemniaki
300 g śmietany 30%
plaster masła
2 łyżki startego sera
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz w ilości do smaku
pęczek koperku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na większe różyczki, myjemy je i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy je przez około 10 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Śmietanę łączymy z przyprawami. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, polewamy je przyprawioną śmietaną i posypujemy startym serem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 do 15 minut. Gotową zapiekankę posypujemy świeżym siekanym koperkiem. Podajemy z kotletami schabowymi lub mielonymi. Smacznego.
Wskazówka: jeśli macie mniejsze różyczki kalafiora, nie gotujcie go. Wystarczy, że go zblanszujecie. Zmięknie wystarczająco podczas pieczenia.
Źródło zdjęcia: canva/Food Photos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram