Smakosze.pl Przepisy Kapitalne i tanie kotlety z kiszonej kapusty Tomasza Strzelczyka
canva/YelenaYemchuk; screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Kapitalne i tanie kotlety z kiszonej kapusty Tomasza Strzelczyka

16 lutego 2022

Znudziły wam się schabowe i mielone? Wypróbujcie przepis na wyśmienite kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków. Sycący i aromatyczny rarytas przyrządzony według receptury Tomasza Strzelczyka na długo pozostanie w waszej pamięci.

Kiszona kapusta jest bardzo zdrowym produktem, po który warto często sięgać. Z dodatkiem ziemniaków smakuje wyśmienicie. Tomasz Strzelczyk z tych dwóch składników przyrządza wyborne kotlety, które posmakują każdemu. Skusicie się?

Przepis na kotlety z kapusty kiszonej Tomasz Strzelczyka

Składniki:

  • 350 g kiszonej kapusty

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 średnie cebule

  • 1 jajo

  • 1 łyżeczka tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugniatamy je tłuczkiem i przekładamy do dużej miski. Kapustę odciskamy z płynu. Cebulę obieramy i siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy warzywo. Gdy się zeszkli, dodajemy kapustę. Doprawiamy ją tymiankiem i pieprzem. Podsmażamy przez około 6 minut.

Zawartość patelni łączymy z ziemniakami. Wbijamy jajo, a następnie doprawiamy solą do smaku. Z masy formujemy z niej kulki, które następnie spłaszczamy w dłoniach.

Ponownie rozgrzewamy porcję oleju i smażymy kotlety z obu stron, aż będą rumiane. Podajemy polane sosem. Idealnie będzie pasował grzybowy .

Wskazówka: jajo zastąp kleikiem z siemienia lnianego, a danie będzie wegańskie. Wystarczy zmieszać łyżkę mielonych ziaren z trzema łyżkami wody, aby uzyskać roślinny odpowiednik jaja kurzego.

Kiszona kapusta — bogactwo smaku i witamin
Kiszona kapusta — bogactwo smaku i witamin

Źródło zdjęcia: canva/rzoze19

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy