Smakosze.pl Produkty Kapusta kiszona może się zepsuć. Tak to sprawdzisz
Fot. Shutterstock/New Africa

Kapusta kiszona może się zepsuć. Tak to sprawdzisz

10 października 2024

Kapusta kiszona to nie lada rarytas. Chętnie stosujemy ja w kuchni i doceniamy wartości dla naszego zdrowia. Niestety, kapusta kiszona może się też zepsuć. Podpowiadamy, w jaki sposób można to sprawdzić.

Kapusta kiszona, którą uwielbiamy

Kapusta kiszona ma wyjątkowy smak, za którym przepada wielu z nas. Robimy z niej surówki, bigos i kapuśniak . Zasmażamy i podajemy z kotletami schabowymi. Wiemy, że kapusta kiszona wzmacnia naszą odporność, dobrze wpływa na układ trawienny, serce i układ krążenia.

Dzięki jedzeniu tej kiszonki skóra jest zdrowsza, a my dostarczamy organizmowi niezłą porcję witamin. Kiszenie kapusty to kontrolowany proces fermentacji tego warzywa . Mamy świadomość jak to robić. Jednak niestety czasem kapusta kiszona się psuje. Jak rozpoznać, że mamy do czynienia z zepsutą kapustą kiszoną?

bigos
Fot. Canva/Marcin Jucha
Co roku na 1 listopada podaję taki obiad. Rodzina jest zachwycona

Jak sprawdzić czy kapusta kiszona się zepsuła?

Kiszenie kapusty to fermentowanie, podczas którego powstaje kwas mlekowy. Dzięki niemu kapusta zyskuje ten wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Kapusta kiszona może się zepsuć w wyniku użycia warzywa o niskiej jakości. Powodem może być też niewłaściwe kiszenie i nieodpowiednie przechowywanie.

Pod żadnym pozorem nie można jeść zepsutej kapusty kiszonej . Grozi to zatruciem pokarmowym, wymiotami, nudnościami i bólami głowy. Jak rozpoznać, że kapusta kiszona się zepsuła? Nabiera ona szarego koloru. Zapach jest odrażający, bo taka zepsuta kapusta cuchnie.

Zalewa prawdę nam powie

W zalewie z kapusty kiszonej od razu zauważymy pleśń, bąbelki i pianę. Płyn wyraźnie się podnosi. Zepsuta kapusta kiszona staje się bardziej miękka i rozmoczona . Jednak niektóre sygnały mogą być mylące. Kapusta kiszona staje się bardziej przekwaszona. Wówczas warto odcisnąć ją z solanki i wypłukać.

Do zbyt gorzkiej kapusty kiszonej można dołożyć suszoną śliwkę. Taka kapusta nie jest zepsuta. Podobnie jak ta na zalewie, której pojawia się kożuch . Można go zdjąć, ale też trzeba wiedzieć, że brak izolacji kapusty może doprowadzić do rozwoju pleśni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto Marlenka z miodu i kajmaku. Polecaliśmy przepis na kotlety mielone z orzechami włoskimi.

kapusta kiszona
Fot. Canva/cheche22
Poszedł na Święto Ziemniaka, nagle zadzwoniła do niego mama. "Wszystko jest za darmo"
Nie zdołasz oderwać się od tej pasty do kanapek. Jest niepokonana w smaku
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy