Co roku na 1 listopada podaję taki obiad. Rodzina jest zachwycona
Nie wiesz jeszcze, co zrobisz na obiad na 1 listopada? Czytaj dalej, a nie będziesz musiała się dłużej na tym zastanawiać. Danie, które przyrządzisz z naszego przepisu, zachwyci całą rodzinę. Od teraz będziesz musiała podawać je co roku.
Smaczny obiad na 1 listopada
Choć święto, które odbywa się 1 listopada, nie jest kojarzone z biesiadowaniem, na obiad w ten dzień warto przygotować coś wyjątkowego. Szczególnie że kilkugodzinny pobyt na cmentarzach potrafi nie tylko zmęczyć, ale też sprawić, że do domu wracamy zmarznięci i głodni. A jak wiadomo, nic nie rozgrzewa i syci tak dobrze, jak smaczny obiad.
Dań, które w ten wyjątkowy dzień możesz przygotować, jest naprawdę wiele. Mimo wszystko obiad 1 listopada powinien być wyjątkowy, dlatego ugotowane danie nie może być zwyczajne i takie, które robisz na co dzień. Koniecznie przygotuj posiłek z przepisu umieszczonego poniżej. Przygotowana według niego kaczka pieczona nie ma sobie równych, a w dodatku na pewno zachwyci całą rodzinę.
Poszedł na Święto Ziemniaka, nagle zadzwoniła do niego mama. "Wszystko jest za darmo"Obiad na 1 listopada z kilku składników
Kaczka pieczona to świetna propozycja na obiad 1 listopada nie tylko dlatego, że doskonale smakuje, ale też dlatego, że do jej przygotowania nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Kluczowym produktem jest oczywiście samo mięso. Kaczkę kup w sprawdzonym sklepie mięsnym, a na pewno będzie świeża, a po upieczeniu — soczysta. Niezbędne okażą się także przyprawy oraz jabłka. Składniki i ich proporcje znajdą się na liście umieszczonej poniżej.
Składniki:
- kaczka o wadze 2 kg
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka masła
- 3 jabłka
- cynamon
- pieprz
- sól
Kaczka pieczona - przepis
Umytą kaczkę dokładnie natrzyj masłem, solą, pieprzem oraz ziołami. Następnie z umytego jabłka wytnij gniazdo nasienne i włóż je do wnętrza kaczki. Tak przygotowane mięso umieść w lodówce na minimum 2 godziny.
Piekarniki rozgrzej do 230 stopni. Kaczkę ułóż w naczyniu żaroodpornym grzbietem do góry i piecz ją przez 30 minut. Po tym czasie przykryj naczynie, a temperaturę zmniejsz do 180 stopni. W tych warunkach piecz mięso przez 2 godziny.
Pamiętaj, aby w połowie pieczenia obrócić kaczkę. Pół godziny przed końcem dodaj wydrążone i obsypane cynamonem jabłka. Gotową kaczkę dziel na kawałki i podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami. Wytopiony z mięsa tłuszcz możesz wykorzystać do polania kaczki lub ziemniaków.