Wsyp do masy na mielone i uformuj kotlety. Nietypowy dodatek doda im charakteru
Kotlety mielone należą do tych dań, które świetnie smakują w tradycyjnej postaci, ale są otwarte także na innowacje. Oto jedna z ciekawszych spośród nich. Kotlety takie nie tylko zmieniają smak, lecz także stają się zdrowsze.
Co dodać do kotletów mielonych
Mięso mielone należy do najbardziej uniwersalnych produktów w swojej kategorii. Odnajduje się w rozmaitych potrawach, od sosów, przez zapiekanki, po klopsy i kotlety. Przyprawy i dodatki bardzo wpływają na jego smak i strukturę. Słowem – pozwala kształtować charakter dania, które podajemy.
Dlatego sięgajmy jak najczęściej po dodatki, zwłaszcza takie, które dodają przepisowi zdrowotnych właściwości. A takie właśnie są orzechy – źródło zdrowych roślinnych tłuszczów, mikroelementów i witamin. Dietetycy namawiają nas, byśmy po orzechy sięgali częściej, a kotlety mielone z orzechami to jeden z tych sposobów.
Kotlety mielone inaczej
Aby podbić orzechowy posmak tego dania, sięgamy po przyprawy z podobnej kategorii. Jedną z nich jest kmin rzymski – krewny kminku o charakterystycznym, głębokim, orientalnym aromacie. W naszym przepisie występuje też odrobina gałki muszkatołowej. Można także sięgnąć po nasiona kolendry.
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 sucha bułka namoczona w mleku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- 150 g orzechów włoskich
- Sól, pieprz, kmin rzymski i gałka muszkatołowa
- Masło klarowane do smażenia, bułka do panierowania
Kotlety mielone z orzechami
Mięso przekładamy do miski. Wybijamy do niego jajko i dodajemy bułkę dobrze odciśniętą z mleka. Wyrabiamy na kleistą masę.
Orzechy drobno siekamy. Dodajemy do masy mięsnej. Przyprawiamy musztardą, kuminem, gałką, solą i pieprzem do smaku. Formujemy kotlety.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety dokładnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy, aż będą złociste.
Poznaj też sposoby na miękkie mięso na gulasz i schab marynowany w herbacie.