Smakosze.pl Przepisy Kapustę pekińską zapiekłam z mięsnym farszem. Wyszło cudo
Fot. YouTube/Lecker Teller Rezepte

Kapustę pekińską zapiekłam z mięsnym farszem. Wyszło cudo

18 listopada 2024

Marzy Ci się pyszny i tani obiad? Przygotujesz go z kapusty pekińskiej, mięsa i kilku dodatków. Kapusta pekińska na obiad stanie się hitem w każdym domu.

Kapusta pekińska poleca się na obiad

Kapusta pekińska jest przeważnie składnikiem smacznych i zdrowych surówek . Jednak teraz z niej zrobisz danie, które szybko zniknie z talerzy. Kapusta faszerowana mięsem wychodzi niezwykle smaczna i pożywna . Taki obiad z piekarnika jest prosty w przygotowaniu.

Farsz z mięsa, ryżu i kilku warzyw smakuje, że palce lizać. Danie z kapusty pekińskiej zapieczone jest w sosie pomidorowo-śmietanowy . Ten tani obiad dosłownie rozpływa się w ustach i u mnie w domu cieszy się dużym powodzeniem. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Lecker Teller Rezepte. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

obiad
Fot. YouTube/Lecker Teller Rezepte
Pierogi z tym farszem biją na głowę nawet te z grzybami. Zrób od razu na Wigilię

Jak zrobić kapustę pekińską na obiad?

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pieczarek
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Składniki na sos:

  • 200 g sosu pomidorowego
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie obiadu zacznij od wydrążenia kapusty pekińskiej. Następnie zajmij się farszem. Do miski przełóż mięso mielone, wbij jajko, wsyp sól, pieprz i słodką paprykę . Składniki wymieszaj. Mięso podsmaż na patelni, dołóż posiekaną cebulę i marchewkę.

Dołóż pokrojoną paprykę, pieczarki i czosnek. Wsyp ugotowany ryż i chwilę wszystko przesmaż. Następnie farszem wypełnił wydrążoną kapustę pekińską. Ułóż ją w naczyniu żaroodpornym i przygotuj sos.

Kapusta faszerowana mięsem dla całej rodziny

Sos zrób z sosu pomidorowego, śmietany i szczypiorku. Dopraw go sola i pieprzem. Składniki wymieszaj i sosem polej kapustę z farszem. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po upływie tego czasu obiad jest gotowy do podania.

Kapusta faszerowana mięsem wychodzi, że palce lizać. Warzywo wypełnione pysznym farszem i zapieczone w sosie jest warte spróbowania . Ten tani obiad jest tak smaczny, że na jednej dokładce na pewno się nie skończy. Koniecznie sięgnij po ten prosty przepis na znakomity obiad. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić śledzie w sosie musztardowym. Radziliśmy, jakie tanie produkty warto kupić w Dino.

obiad
Fot. YouTube/Lecker Teller Rezepte
W tatrzańskiej restauracji podano gulasz z niedźwiedzia. Oburzeni ludzie żądają wyjaśnień
Nie ma lepszego mięsa na ogórkową. Zupę gotuję według przepisu babci
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy