Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie najlepiej smakują mi w tym sosie
Śledzie zwykle podajemy w śmietanie lub w oleju. Jednak teraz warto przyrządzić te smaczne ryby w trochę innej odsłonie. Śledzie w musztardzie zachwycą niejednego smakosza. Połączenie pikantnego smaku z delikatną słodyczą na każdym zrobią wrażenie.
Śledzie, które zaskoczą smakiem
Śledzie bywają składnikiem sałatek lub innych dań, którymi zwykle zajadamy się podczas świąt. Często na stół trafiają śledzie w oleju lub śledzie w musztardzie. Jednak przepis od blogera, który prowadzi kanał YouTube Mąż przy garach, może miło zaskoczyć. Wszystko dlatego, że na tym kanale znajdziemy przepis na śledzie w musztardzie.
Ta popularna ryba podawana jest w mieszance musztardy Dijon i francuskiej. Do tego miód i czerwona cebula. Sos wychodzi pieprzny, ale też z wyczuwalną nutką słodyczy. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Mąż przy garach. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. Danie efektownie prezentuje się na stole.
Kroję w kostkę i dodaję do masy na kotlety mielone. Ten dodatek pokochała moja rodzinaJak zrobić śledzie w musztardzie?
Składniki:
- 800 g śledzi typu matias
- 2 czerwone cebule
- 6 łyżek majonezu
- 6 łyżek śmietany
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 łyżeczka kurkumy
- pieprz
Przygotowanie dania zaczniemy od pozbycia się nadmiaru soli ze śledzi. Ryby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 3 godziny. W trakcie moczenia warto zmienić wodę 3 razy. Śledzie nie będą zbyt słone i wyjdą smaczne. Następnie czerwone cebule siekamy, przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą.
Dzięki temu straci ona ostry smak, zmięknie, ale pozostanie chrupiąca. Po 30 minutach odsączamy cebulę na sitku. Teraz zajmiemy się przygotowaniem sosu. Do miski przełóż majonez, śmietanę, musztardę francuską, Dijon i miód. Wsypujemy też posiekany koperek, kurkumę i pieprz.
Śledzie w musztardzie na każdą okazję
Składniki sosu mieszamy, powinien mieć ona gęstą konsystencję. Następnie gotowy sos wkładamy na chwilę do lodówki. Teraz zajmiemy się śledziami. Jeśli dalej są słone, to należy je moczyć dalej. Jeśli ryby już są w sam raz, to wyjmujemy je na deskę, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w 2-centymetrową kostkę. Rybę przekładamy do miski, dokładamy czerwoną cebulę i dodajemy sos.
Składniki mieszamy, miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu smaki się przegryzą. Po upływie tego czasu śledzie w musztardzie są gotowe do podania. Wychodzą pikantne, ale też słodkie i pasują na święta oraz rozmaite imprezy. Pisaliśmy o tym, jak przygotować wartościowy napar z banana i goździków. Polecaliśmy przepis Ewy Wachowicz na pyszne pierniczki.