Nie ma lepszego mięsa na ogórkową. Zupę gotuję według przepisu babci
Zupa ogórkowa jest bardzo lubiana na obiad. Charakterystyczny smak zawdzięcza nie tylko ogórkom kiszonym, ale też mięsu. Jakie mięso dodać do zupy ogórkowej? Wybór jest trudny, dlatego warto postać na ten sprawdzony przepis z dawnych lat.
Zupa ogórkowa na jesienny obiad
Zupa ogórkowa ma charakterystyczny nieco kwaśny smak. To zasługa ogórków kiszonych i soku, który sprawia, że potrawa jest pyszna i zdrowa. Do tego inne warzywa, aromatyczne przyprawy i oczywiście mięso. Na jakim mięsie gotować ogórkową? Nawet znani kucharze tę zupę gotują w różny sposób.
Magda Gessler ogórkową robi na żeberkach wieprzowych, Robert Makłowicz na żołądkach, a Ewa Wachowicz zupełnie rezygnuje z mięsa w tej zupie. Jednak ogórkową warto ugotować z przepisu babci. Wykorzystamy w nim 3 rodzaje mięsa. Przyda się tu szponder wołowy z kością, wędzone żeberka i ćwiartki kurczaka.
Zrobili test jedzenia dla dzieci „Trochę jak taka karma dla psa”Jak ugotować zupę ogórkową na 3 rodzajach mięsa?
Składniki:
- ½ kg szpondra wołowego z kością
- 300 g żeberek wędzonych wieprzowych
- ½ kg ćwiartek z kurczaka
- 600 g ogórków kiszonych z sokiem
- 3 marchwie
- ćwiartka selera
- 2 pietruszki
- sól
- pieprz
- 5 liści laurowych
- 6 kulek ziela angielskiego
- koperek
- śmietana 12%
Przygotowanie zupy ogórkowej zaczniemy od oczyszczenia mięsa, umycia go i przełożenia do garnka. Mięso zalewamy 3 litrami wody, dokładamy ziele angielskie, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy szumowiny i gotujemy jeszcze 2 godziny.
Doprawiamy solą i pieprzem. Po upływie tego czasu dodajemy do garnka warzywa. Gotujemy je do miękkości. Potem wyjmujemy mięso i warzywa z zupy. Warzywa kroimy i znów przekładamy do garnka. ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Zupa ogórkowa, czyli smak i zdrowie
Starte ogórki kiszone przekładamy do garnka, wsypujemy posiekany koperek i wlewamy sok z ogórków. Następnie zupę gotujemy jeszcze 10 minut. Zupa ogórkowa po tym czasie jest gotowa do podania. Kwaskowata i pożywna jest idealna na jesienny obiad.
Dzięki gotowaniu na 3 rodzajach mięsa jest smaczna i wartościowa. Dlatego polecam każdemu ten znakomity sposób. Dzięki niemu ogórkowa wyjdzie pyszna jak nigdy dotąd. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę z jabłka i selera, która pasuje do każdego obiadu. Polecaliśmy przepis na lekkie jak obłok naleśniki na maślance.
Źródło: pysznosci.pl