Karkówka z grilla marynowana w musztardzie. Najlepszy specjał na ruszt
Wiecie, jaki jest najlepszy specjał na ruszt? Niewątpliwie karkówka z grilla marynowana w musztardzie. Zachwyca soczystością i konkretnym smakiem, a jest niezwykle prosta do zrobienia. Wystarczy, że obtoczycie karkówkę w popularnym sosie, wstawicie do lodówki, a potem upieczecie. Zadowolenie biesiadników gwarantowane.
Karkówka jest jednym z najlepszych mięs do grillowania. To dlatego, że zawiera sporo tłuszczu, który w dużej mierze wytapia się w czasie pieczenia, zapewniając mięsu doskonały smak i soczystość.
Przed wrzuceniem na ruszt karkówkę, podobnie, jak i każde inne mięso warto zamarynować. Z czego zrobić marynatę? Jeden z jej składników powinien być kwaśny, bo kwas doskonale kruszy mięso. Może to więc być np. sok z cytryny, wino, ocet balsamiczny czy musztarda. Ta ostatnia zawiera też ocet, a jednocześnie ma wyrazisty smak. I właśnie z dodatkiem musztardy przygotujemy dziś marynatę do karkówki z grilla.
Przepis na musztardową karkówkę z grilla
Składniki:
-
6 plastrów karkówki
-
przyprawa do karkówki
-
4 łyżki ostrej musztardy
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki sosu sojowego
-
2 łyżki oleju
Przygotowanie marynowanej karkówki z grilla
Plastry karkówki opłucz, osusz, rozbij tłuczkiem do mięsa. Mięso posyp dość obficie przyprawą do karkówki.
Do musztardy dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos sojowy i olej. Wymieszaj marynatę, posmaruj nią każdy płat mięsa. Mięso przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Na godzinę przed grillowaniem wyjmij mięso z lodówki, by się ogrzało. Karkówkę kładź na rozgrzany ruszt grilla i piecz po 4-5 minut z każdej strony.
Po więcej inspiracji na grillowaną karkówkę zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na karkówkę w marynacie z musztardy i miodu . Dowiesz się też, jak grillować karkówkę, by nie wyszła sucha .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem gyros. Wyżerka dla całej rodziny
-
Fantastyczne ogórki kiszone z miodem. Smakują 100 razy lepiej od klasycznych