Smakosze.pl Przepisy Karkówka z grilla marynowana w musztardzie. Najlepszy specjał na ruszt
canva/ morisfoto

Karkówka z grilla marynowana w musztardzie. Najlepszy specjał na ruszt

3 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiecie, jaki jest najlepszy specjał na ruszt? Niewątpliwie karkówka z grilla marynowana w musztardzie. Zachwyca soczystością i konkretnym smakiem, a jest niezwykle prosta do zrobienia. Wystarczy, że obtoczycie karkówkę w popularnym sosie, wstawicie do lodówki, a potem upieczecie. Zadowolenie biesiadników gwarantowane.

Karkówka jest jednym z najlepszych mięs do grillowania. To dlatego, że zawiera sporo tłuszczu, który w dużej mierze wytapia się w czasie pieczenia, zapewniając mięsu doskonały smak i soczystość.

Przed wrzuceniem na ruszt karkówkę, podobnie, jak i każde inne mięso warto zamarynować. Z czego zrobić marynatę? Jeden z jej składników powinien być kwaśny, bo kwas doskonale kruszy mięso. Może to więc być np. sok z cytryny, wino, ocet balsamiczny czy musztarda. Ta ostatnia zawiera też ocet, a jednocześnie ma wyrazisty smak. I właśnie z dodatkiem musztardy przygotujemy dziś marynatę do karkówki z grilla.

Przepis na musztardową karkówkę z grilla

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki

  • przyprawa do karkówki

  • 4 łyżki ostrej musztardy

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie marynowanej karkówki z grilla

Plastry karkówki opłucz, osusz, rozbij tłuczkiem do mięsa. Mięso posyp dość obficie przyprawą do karkówki.

Do musztardy dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos sojowy i olej. Wymieszaj marynatę, posmaruj nią każdy płat mięsa. Mięso przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Na godzinę przed grillowaniem wyjmij mięso z lodówki, by się ogrzało. Karkówkę kładź na rozgrzany ruszt grilla i piecz po 4-5 minut z każdej strony.

Po więcej inspiracji na grillowaną karkówkę zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na karkówkę w marynacie z musztardy i miodu . Dowiesz się też, jak grillować karkówkę, by nie wyszła sucha .

musztarda
canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy