Smakosze.pl
ekspresowe placki ziemniaczane

canva/czarny_bez

Ekspresowe placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków. 1 dodatek sprawi, że nie ściemnieją

3 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Nie macie pomysłu na obiad? Przygotujcie ekspresowe placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków. Jeden dodatek, którym jest śmietana, sprawi, że nie ściemnieją. Będą więc nie tylko smaczne i chrupiące, ale też apetycznie wyglądające. A zrobicie je bez większego wysiłku i straty czasu.

Placki ziemniaczane są dobrym pomysłem na szybki i nieskomplikowany obiad. W ich przygotowaniu najwięcej czasu zajmuje obieranie i tarcie ziemniaków. Jednak dziś proponujemy zrobić placki z młodych ziemniaków, których nie trzeba obierać, bo mają cienką skórkę. Wystarczy je tylko dobrze wyszorować i opłukać.

Smażona ryba w panierce z płatków kukurydzianych

Smażona ryba w panierce z płatków kukurydzianych. Chrupiąca i soczysta zarazem

CZYTAJ DALEJ

A zamiast tracić czas na tarcie ziemniaków, proponujemy rozdrobnić je przy użyciu blendera. Zajmie wam to dosłownie chwilę, a placki będą tak samo smaczne, jak zwykle.

Jeśli zastanawiacie się, w jaki sposób uniknąć ciemnienia ziemniaczanego ciasta i całych placków, też mamy na to dobre rozwiązanie. Dodajcie do masy ziemniaczanej trochę kwaśnej śmietany. Spowolni ona znacznie proces ciemnienia ziemniaków.

Przepis na placki ziemniaczane bez obierania i tarcia

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • sól

  • olej do smażenia

Przygotowanie ekspresowych placków ziemniaczanych

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Warzywa umieść w kielichu blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Możesz to robić partiami.

Rozdrobnione ziemniaki i cebulę umieść na sicie i pozostaw na kilka minut, by odpłynął z nich nadmiar soku.

Płyn znajdujący się na dnie miski delikatnie zlej znad osadu, a pozostałą na dnie skrobię dodaj do ziemniaków. Do ziemniaków dodaj też śmietanę, mąkę, jajko i trochę soli. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszcz i smaż placki, aż będą z obu stron rumiane.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane bez jajek, a także na placki ziemniaczane bez dodatku mąki.

młode ziemniaki

canva/clubfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki dyniowe

Przepisy

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Teraz inne warzywo sprawdzi się najlepiej. 1 dodatek bosko podkręca smak

Czytaj więcej >
sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >