Ekspresowe placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków. 1 dodatek sprawi, że nie ściemnieją
Nie macie pomysłu na obiad? Przygotujcie ekspresowe placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków. Jeden dodatek, którym jest śmietana, sprawi, że nie ściemnieją. Będą więc nie tylko smaczne i chrupiące, ale też apetycznie wyglądające. A zrobicie je bez większego wysiłku i straty czasu.
Placki ziemniaczane są dobrym pomysłem na szybki i nieskomplikowany obiad. W ich przygotowaniu najwięcej czasu zajmuje obieranie i tarcie ziemniaków. Jednak dziś proponujemy zrobić placki z młodych ziemniaków, których nie trzeba obierać, bo mają cienką skórkę. Wystarczy je tylko dobrze wyszorować i opłukać.
A zamiast tracić czas na tarcie ziemniaków, proponujemy rozdrobnić je przy użyciu blendera. Zajmie wam to dosłownie chwilę, a placki będą tak samo smaczne, jak zwykle.
Jeśli zastanawiacie się, w jaki sposób uniknąć ciemnienia ziemniaczanego ciasta i całych placków, też mamy na to dobre rozwiązanie. Dodajcie do masy ziemniaczanej trochę kwaśnej śmietany. Spowolni ona znacznie proces ciemnienia ziemniaków.
Przepis na placki ziemniaczane bez obierania i tarcia
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
sól
olej do smażenia
Przygotowanie ekspresowych placków ziemniaczanych
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Warzywa umieść w kielichu blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Możesz to robić partiami.
Rozdrobnione ziemniaki i cebulę umieść na sicie i pozostaw na kilka minut, by odpłynął z nich nadmiar soku.
Płyn znajdujący się na dnie miski delikatnie zlej znad osadu, a pozostałą na dnie skrobię dodaj do ziemniaków. Do ziemniaków dodaj też śmietanę, mąkę, jajko i trochę soli. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszcz i smaż placki, aż będą z obu stron rumiane.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane bez jajek, a także na placki ziemniaczane bez dodatku mąki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na pierogi z jagodami i serkiem homogenizowanym. Nikt im się nie oprze
Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny
Kiedy dodawać mięso do rosołu? Bardzo łatwo o poważny błąd. Chwila nieuwagi i zupa będzie do niczego