Smakosze.pl
zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem gyros

canva/rbananka

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem gyros. Wyżerka dla całej rodziny

3 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mamy świetny pomysł na tani obiad. Jest nim zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem gyros. Zrobisz ją za grosze, a cała rodzina będzie mieć wielką wyżerkę. Do przygotowania zapiekanki potrzebujesz tylko kilku niewyszukanych składników — ziemniaków, mięsa z kurczaka i kilku warzyw. Zapraszamy do kuchni.

Pomysły na tani, smaczny obiad zawsze są w cenie. A gdy jeszcze da się go przygotować szybko, ze składników, które są właśnie w zapasach i nasycić nim rodzinę, to już naprawdę rewelacja. Jednym z takich dań są zapiekanki.

Ekspresowe ciasto z 3 składników

Ekspresowe ciasto z 3 składników. Wystarczy 30 minut

CZYTAJ DALEJ

Dziś chcielibyśmy wam zaproponować przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z kurczakiem gyros. Jest ona pełna smaku, sycąca i prosta do zrobienia. Składniki wystarczy pokroić, ewentualnie podgotować, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem gyros

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • przyprawa gyros

  • olej

  • 1 średniej wielkości cukinia

  • 1 papryka czerwona

  • 1 cebula

  • 1 puszka kukurydzy

  • 15 dag startego sera

  •  sól, pieprz

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj je ok. 7 minut. Odcedź.

Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski lub w kostkę. Posyp przyprawą gyros, dokładnie wymieszaj.

Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w plastry. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w kostkę lub w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka.

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Ułóż w nim warstwę ziemniaków, wyłóż połowę mięsa kurczaka, papryki, cebuli i kukurydzy. Posyp 1/3 sera, przykryj plasterkami cukinii.

Przykryj drugą warstwą ziemniaków, resztą kurczaka, papryki, cebuli i kukurydzy. Posyp połową pozostałego sera, przykryj resztą plasterków cukinii.

Na wierzchu zapiekanki ułóż pozostałe plasterki ziemniaków. Posyp resztą startego sera. Potrawę w formie przykryj, wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz ok. 45 minut.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kapustą, a także na zapiekankę z ziemniaków i mielonego mięsa.

ziemniaki

canva/nojman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >