Każda babcia dodaje te liście do kiszonych ogórków. Wychodzą chrupiące
Babcine ogórki kiszone nie mają sobie równych. Sekretem ich smaku nie są jedynie odpowiednie proporcje, ale również starannie dobrane składniki. Aby ogórki wyszły sprężyste i chrupiące nie należy zapomnieć o liściach wiśni.
Dlaczego warto dodać liście wiśni do ogórków kiszonych?
Dodawanie liści drzew i krzewów do ogórków kiszonych jest znanym od lat patentem. Dzięki nim ukiszone warzywa są idealnie sprężyste oraz chrupiące. Liście wiśni zawierają w sobie garbniki, które pomagają utrzymać chrupkość ogórków i je konserwują! Każdy smakosz chce się bowiem cieszyć właśnie takim przetworem! Poniżej prezentujmy hitowy przepis na pyszne ogórki kiszone.
Jak zrobić pyszne ogórki kiszone?
Składniki:
- kilogram ogórków
- 5 ząbków czosnku
- korzeń chrzanu
- 1 gałązka liści wiśni
- 2 l wody
- 2 łyżki soli
- koper
Sposób wykonania ogórków kiszonych
Rozpuść sól w gorącej wodzie. W tym czasie dokładnie umyj ogórki. Wyparz słoiki i nakrętki. Pod żadnym pozorem nie powinny być one pokryte rdzą.
W każdym ze słoików ułóż ogórki przekrojone na pół ząbki czosnku (1 ząbek czosnku na słoik), kawałek korzenia chrzanu, koper oraz liście wiśni. Całość zalej gorącą wodą, tak aby dokładnie przykryła wszystkie składniki. Dobrze zakręć słoiki z ogórkami i odstaw na ok. 2 tygodnie.
Spragnieni przepisów na przetwory? U nas znajdziesz m.in. przepis na sok z truskawek oraz dżem z czarnej porzeczki .