Dodajesz koperek do mizerii? Mamy lepszy patent, idealny na upały
Mizeria z koperkiem ma wielu zwolenników. Warto jednak sięgnąć po inną zieleninę, by surówka była jeszcze bardziej aromatyczna. Listki mięty doskonale pasują do ogórków i sprawiają, że obiadowy dodatek przyjemnie orzeźwia. Musicie spróbować.
Przepis na mizerię z miętą
Chrupiąca, lekka i przyjemnie orzeźwiająca — taka jest mizeria z dodatkiem mięty. Oprócz ogórków dodamy do niej jeszcze rzodkiewki dla bardziej bogatego smaku. Pokochacie od pierwszego kęsa.
Składniki:
- 2 ogórki sałatkowe
- 1 pęczek rzodkiewek
- 75-100 g gęstej śmietany
- sól i pieprz w ilości do smaku
- listki mięty
Jak zrobić nietuzinkową mizerię? Dodajcie rzodkiewki oraz miętę
Zaczynamy od dokładnego umycia warzyw. Ogórki obieramy, jeśli mają bardzo grubą skórkę. Kroimy je w cienkie plasterki. Podobnie podstępujemy z rzodkiewką. Składniki przenosimy do dużej miski, oprószamy solą oraz pieprzem.
Odstawiamy na kilka minut, po czym odlewamy płyn, który się uwolnił. Zabieg sprawi, że mizeria nie będzie wodnista. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Posypujemy porwanymi w dłoniach listkami mięty.
Wskazówka: śmietanę klasyczną można zastąpić kokosową. Wtedy mizeria będzie wegańska. Gdyby była zbyt gęsta, można ją zmieszać z odrobiną napoju owsianego lub sojowego.
Jak podać mizerię z miętą?
Orzeźwiająca surówka najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Będzie idealna do dań z grilla czy ulubionych pulpetów warzywnych.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wiosenne smakołyki. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować pyszną botwinkę. Spróbujcie także wyśmienitej zupy szczawiowej.