Pokrój na plastry i ubij tłuczkiem. Ten patent na cukinię to absolutny hit
Cukinia właśnie wchodzi w sezon. Jej subtelny smak nie będzie przeszkodą w przygotowaniu pysznego obiadu w postaci kotletów. Wystarczy delikatnie rozbić kawałki warzywa, obtoczyć je w aromatycznych dodatkach i usmażyć. Rodzina zje ze smakiem.
Przepis na znakomitą cukinię w panierce
Danie obiadowe z cukinii zaskoczy niejednego smakosza. Podane w ten sposób warzywo jest chrupiące, delikatne i niesamowicie soczyste, a panierka znakomicie podkreśla jego smak. Warto przetestować.
Składniki:
- 2 cukinie średniej wielkości
- 50-60 g bułki tartej
- 50-60 g mąki pszennej
- 4 duże jaja
- 100 g ulubionego sera żółtego
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić smaczne danie z cukinii? Znamy prosty patent
Zaczynamy od wymieszania mąki pszennej z bułką tartą. Jaja roztrzepujemy w głębokim talerzu i łączymy z papryką oraz ziołami. Ser ścieramy na tarce na drobne wióry i dodajemy do nabiału.
Cukinię myjemy, kroimy w dość cienkie, podłużne paski. Delikatni rozbijamy ją tłuczkiem — nieco zmięknie i lepiej wchłonie smaki. Nacieramy solą oraz pieprzem.
Zanurzamy najpierw w mieszance suchych składników, a potem w jaju z dodatkami. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż zrumieni się z obu stron. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jak podać kotlety z cukinii?
Do ciepłych i chrupiących kawałków warzyw koniecznie zaserwujcie sos czosnkowy. Możecie też pokusić się o przygotowanie nietypowych tzatzików z ogórkiem kiszonym lub kalarepą.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety z warzyw. Oprócz cukinii można wykorzystać np. marchewkę, a danie smakiem na głowę bije niejedne mięsne mielone. Sprawdźcie też znakomite steki z kalafiora — zachwycą nawet wybrednych.
Źródło: YT/ZDROWE i SMACZNE przepisy.