Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój na plastry i ubij tłuczkiem. Ten patent na cukinię to absolutny hit

Pokrój na plastry i ubij tłuczkiem. Ten patent na cukinię to absolutny hit

Cukinia będzie pyszna
Screen z filmu na kanale YouTube ZDROWE i SMACZNE przepisy.

Cukinia właśnie wchodzi w sezon. Jej subtelny smak nie będzie przeszkodą w przygotowaniu pysznego obiadu w postaci kotletów. Wystarczy delikatnie rozbić kawałki warzywa, obtoczyć je w aromatycznych dodatkach i usmażyć. Rodzina zje ze smakiem.
 

Przepis na znakomitą cukinię w panierce

Danie obiadowe z cukinii zaskoczy niejednego smakosza. Podane w ten sposób warzywo jest chrupiące, delikatne i niesamowicie soczyste, a panierka znakomicie podkreśla jego smak. Warto przetestować.

Składniki:

  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 50-60 g bułki tartej
  • 50-60 g mąki pszennej
  • 4 duże jaja
  • 100 g ulubionego sera żółtego
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Pokazała wszystkim jak robi gołąbki. 1 porada jest bezcenna

Jak zrobić smaczne danie z cukinii? Znamy prosty patent

Zaczynamy od wymieszania mąki pszennej z bułką tartą. Jaja roztrzepujemy w głębokim talerzu i łączymy z papryką oraz ziołami. Ser ścieramy na tarce na drobne wióry i dodajemy do nabiału.

Cukinię myjemy, kroimy w dość cienkie, podłużne paski. Delikatni rozbijamy ją tłuczkiem — nieco zmięknie i lepiej wchłonie smaki. Nacieramy solą oraz pieprzem.

Zanurzamy najpierw w mieszance suchych składników, a potem w jaju z dodatkami. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż zrumieni się z obu stron. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Jak podać kotlety z cukinii?

Do ciepłych i chrupiących kawałków warzyw koniecznie zaserwujcie sos czosnkowy. Możecie też pokusić się o przygotowanie nietypowych tzatzików z ogórkiem kiszonym lub kalarepą.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety z warzyw. Oprócz cukinii można wykorzystać np. marchewkę, a danie smakiem na głowę bije niejedne mięsne mielone. Sprawdźcie też znakomite steki z kalafiora — zachwycą nawet wybrednych.

Cukinia jest idealna na kotlety.png
canva/Mizina

Źródło: YT/ZDROWE i SMACZNE przepisy.