Smakosze.pl Przepisy Keks - szybkie, świąteczne ciasto z bakaliami. Zachwyca smakiem przez wiele dni
Canva /matka_Wariatka

Keks - szybkie, świąteczne ciasto z bakaliami. Zachwyca smakiem przez wiele dni

22 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Keks jest klasycznym,, świątecznym wypiekiem, za którym przepada cała rodzina. Ucierane ciasto wypełnione smakowitymi bakaliami jest niezwykle smaczne i przyjemnie wilgotne. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje doskonale nawet kilka dni po upieczeniu.

Do przyrządzenia świątecznego keksu potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Wystarczy zmiksować je i pyszne ciasto jest niemal gotowe. Ilość oraz rodzaj bakalii w deserze możesz dobierać wedle własnego gustu. Już dziś ciesz się smakiem tego domowego wypieku.

Przepis na domowy świąteczny keks

Składniki:

  • 1 czubata szklanka mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 20 dag masła lub margaryny

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szklanka ulubionych bakalii

Pyszny świąteczny keks krok po kroku

Mieszankę bakalii do keksu przełóż do miski . Zalej je wrzątkiem i namaczaj przez 15-20 minut . Następnie zawartość miski odcedź i osusz ręcznikiem papierowym .

Namoczone bakalie do keksu wymieszaj z łyżką mąki i odstaw na bok . Żółtka oddziel od białek i zmiksuj je z masłem i cukrem na gładką masę. Białka ubij na sztywną pianę.

Do masy maślanej stopniowo dodawaj mąkę oraz proszek do pieczenia . Następnie za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki połącz całość z pianą z białek . Na koniec uzyskane ciasto wymieszaj z obtoczonymi w mące bakaliami .

Wymieszaną masę na keks przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz ok. 35 minut . Po upieczeniu odstaw keks do całkowitego ostygnięcia . Przed podaniem ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową .

Makowa panienka jest słodką propozycją na świąteczny stół . Obłędny makowiec bez dodatku jajek polecamy wielbicielom tradycyjnych smaków .

Canva / jmalov
Canva / jmalov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy