Wyśmienite ciasto Makowa Panienka. Doskonała alternatywa wigilijnego makowca. Mamy przepis
Makowa panienka jest znakomitym ciastem przekładanym przygotowanym z delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i kwaskowej konfitury żurawinowej. Elegancki i wyjątkowo smaczny wypiek będzie idealny na spotkanie przy świątecznym stole. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników.
Szukacie alternatywy rolady makowej a bakaliami? Przygotujcie makową panienkę. Przełożone delikatnym maślanym kremem i posmarowane konfiturą żurawinową blaty biszkoptowe pokryjemy polewą czekoladową. Deser skusi niejednego łasucha. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienitą makową panienkę
Do zrobienie deseru przyda się forma do pieczenia o wymiarach 32 cm x 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Pozostałe potrzebne produkty wylistowaliśmy poniżej — znajdziecie je w większości sklepów spożywczych.
Składniki na biszkopt:
4 jaja
4 białka
130 g cukru pudru
100 g mielonych migdałów
150 g suchego maku
100 g wiórków kokosowych
szczypta soli
Składniki na poncz:
5 łyżek soku z cytryny
5 łyżek chłodnej wody
Składniki na krem:
4-5 żółtek
150 g ciepłego masła
500 ml mleka lub napoju sojowego
125 g drobnego cukru
40 g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki soku z cytryny
Składniki na konfiturę żurawinową:
400 g świeżej żurawiny
75 g cukru trzcinowego
1 cytryna (skórka + sok)
Jak zrobić makową panienkę? Znamy przepis na pyszny świąteczny wypiek
Przygotowanie deseru zaczynamy od upieczenie blatów biszkoptowych. Składniki do ich przygotowania muszą być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy 8 białek i ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Partiami dodajemy cukier puder, każdą kolejną porcję wsypując dopiero po rozpuszczeniu poprzedniej. Na koniec dodajemy 4 żółtka — sztuka po sztuce. Do uzyskanej gładkiej masy dodajemy wiórki kokosowe oraz zmielone migdały. Sprawnie łączymy. Ciasto pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Po ostudzeniu przekrawamy je na dwa cienkie placki. Każdy nasączamy połową ponczu sporządzonego poprzez wymieszanie soku owocowego z wodą. Pierwszy układamy na dnie formy i smarujemy konfiturą żurawinową (przepis poniżej) i przekładamy 2/3 porcji kremu budyniowego.
Drugi układamy na kremie i pokrywamy pozostałą masą. Wierzch zdobimy wiórkami kokosowymi. Makową panienkę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W chłodzie ciasto można przechować nawet do tygodnia.
Jak przygotować krem budyniowy do makowej panienki?
Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie wsypujemy do nich mąkę ziemniaczaną. Uzyskaną pastą jajeczną mieszamy z 200 ml podgrzanego mleka, by ją zahartować.
Po połączeniu się składników dodajemy resztę nabiału z cukrem i miksujemy. Budyń zagotowujemy i podgrzewamy, aż zgęstnieje, cały czas mieszając, by się nie przypalił. Wierzch przykrywamy folią spożywczą — unikniemy powstania skorupki.
Całość studzimy, w międzyczasie przygotowując masło. Tłuszcz mieszamy z sokiem z cytryny i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy ja do chłodnego budyniu w 3 porcjach, każdorazowo starannie je ze sobą miksując.
Jak zrobić konfiturę żurawinową do makowej panienki?
Umytą żurawinę umieszczamy w rondlu. Dodajemy cukier, sok z cytryny i skórkę otartą z owocu. Podgrzewamy, aż owoce się rozpadną i uzyskamy konsystencję gęstego syropu z kawałkami owoców. Gdyby płynu było zbyt mało można wlać trochę wody.
Wskazówka: żółtka, które pozostały wam po przygotowaniu ciasta, można wykorzystać do posmarowania ciasta drożdżowego lub pieczonych pierogów. Nabiorą pięknego złocistego koloru.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodajesz do farszu na gołąbki ryż? Postaw na jeszcze 1 dodatek. Babcia Marysia używa go od lat
Uwielbiasz flaczki? Strzelczyk pokazał przepis na znacznie lepszą zupę. Smak powala na łopatki
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama