Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyśmienite ciasto Makowa Panienka. Doskonała alternatywa wigilijnego makowca. Mamy przepis

Wyśmienite ciasto Makowa Panienka. Doskonała alternatywa wigilijnego makowca. Mamy przepis

 Ciasto Makowa panienka
canva/Ihar Leichonak

Makowa panienka jest znakomitym ciastem przekładanym przygotowanym z delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i kwaskowej konfitury żurawinowej. Elegancki i wyjątkowo smaczny wypiek będzie idealny na spotkanie przy świątecznym stole. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników.

Szukacie alternatywy rolady makowej a bakaliami? Przygotujcie makową panienkę. Przełożone delikatnym maślanym kremem i posmarowane konfiturą żurawinową blaty biszkoptowe pokryjemy polewą czekoladową. Deser skusi niejednego łasucha. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienitą makową panienkę

Do zrobienie deseru przyda się forma do pieczenia o wymiarach 32 cm x 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Pozostałe potrzebne produkty wylistowaliśmy poniżej — znajdziecie je w większości sklepów spożywczych.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jaja

  • 4 białka

  • 130 g cukru pudru

  • 100 g mielonych migdałów

  • 150 g suchego maku

  • 100 g wiórków kokosowych

  • szczypta soli

Składniki na poncz:

  • 5 łyżek soku z cytryny

  • 5 łyżek chłodnej wody

Składniki na krem:

  • 4-5 żółtek

  • 150 g ciepłego masła

  • 500 ml mleka lub napoju sojowego

  • 125 g drobnego cukru

  • 40 g mąki ziemniaczanej

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 łyżki soku z cytryny

Składniki na konfiturę żurawinową:

  • 400 g świeżej żurawiny

  • 75 g cukru trzcinowego

  • 1 cytryna (skórka + sok)

Jak zrobić makową panienkę? Znamy przepis na pyszny świąteczny wypiek

Przygotowanie deseru zaczynamy od upieczenie blatów biszkoptowych. Składniki do ich przygotowania muszą być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy 8 białek i ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Partiami dodajemy cukier puder, każdą kolejną porcję wsypując dopiero po rozpuszczeniu poprzedniej. Na koniec dodajemy 4 żółtka — sztuka po sztuce. Do uzyskanej gładkiej masy dodajemy wiórki kokosowe oraz zmielone migdały. Sprawnie łączymy. Ciasto pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Po ostudzeniu przekrawamy je na dwa cienkie placki. Każdy nasączamy połową ponczu sporządzonego poprzez wymieszanie soku owocowego z wodą. Pierwszy układamy na dnie formy i smarujemy konfiturą żurawinową (przepis poniżej) i przekładamy 2/3 porcji kremu budyniowego.

Drugi układamy na kremie i pokrywamy pozostałą masą. Wierzch zdobimy wiórkami kokosowymi. Makową panienkę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W chłodzie ciasto można przechować nawet do tygodnia.

Jak przygotować krem budyniowy do makowej panienki?

Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie wsypujemy do nich mąkę ziemniaczaną. Uzyskaną pastą jajeczną mieszamy z 200 ml podgrzanego mleka, by ją zahartować.

Po połączeniu się składników dodajemy resztę nabiału z cukrem i miksujemy. Budyń zagotowujemy i podgrzewamy, aż zgęstnieje, cały czas mieszając, by się nie przypalił. Wierzch przykrywamy folią spożywczą — unikniemy powstania skorupki.

Całość studzimy, w międzyczasie przygotowując masło. Tłuszcz mieszamy z sokiem z cytryny i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy ja do chłodnego budyniu w 3 porcjach, każdorazowo starannie je ze sobą miksując.

Jak zrobić konfiturę żurawinową do makowej panienki?

Umytą żurawinę umieszczamy w rondlu. Dodajemy cukier, sok z cytryny i skórkę otartą z owocu. Podgrzewamy, aż owoce się rozpadną i uzyskamy konsystencję gęstego syropu z kawałkami owoców. Gdyby płynu było zbyt mało można wlać trochę wody.

Wskazówka: żółtka, które pozostały wam po przygotowaniu ciasta, można wykorzystać do posmarowania ciasta drożdżowego lub pieczonych pierogów. Nabiorą pięknego złocistego koloru.

Makowa panienka jest pyszna
canva/Ihar Leichonak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: