Obłędny makowiec bez dodatku jajek. Aromatyczne ciasto na święta
Nie potrzebujesz jajek, aby upiec przepyszne świąteczne ciasto. Makowiec bez jajek jest idealną propozycją dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać tego akurat produktu. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz swoich najbliższych na święta.
Aromatyczny makowiec bez jajek zachwyca bogactwem dodatków. Orzechy, owoce oraz słodka czekoladowa polewa z całą pewnością wyróżniają to ciasto na tle innych. Kropkę nad i stawia intensywny zapach cynamonu. Każdy będzie prosił o dokładkę.
Przepis na niezwykły makowiec bez jajek
Składniki:
200 g suchego mielonego maku
3/4 szklanki wody
5 łyżek miodu
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka orzechów nerkowca
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 jabłko
Składniki na polewę:
1 tabliczka czekolady
2 łyżki oleju kokosowego
Jak upiec zaskakujący makowiec bez jajek?
Aby upiec makowiec bez jajek, zacznij od namoczenia maku. W tym celu gorącą wodę połącz z miodem. Powstałym płynem zalej mak i odstaw pod przykryciem na 25-30 minut.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na makowiec bez jajek. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Połowę ilości orzechów nerkowca posiekaj i wymieszaj je z połową ilości suszonej żurawiny.
Do namoczonego maku dodaj olej kokosowy, mąkę i proszek do pieczenia. Dołóż również starte jabłka oraz cynamon. Na koniec wymieszaj całość z mieszanką orzechowo-żurawinową.
Formę do pieczenia makowca bez jajek wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Przelej do niej przygotowaną masę makową. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piecz przez ok. 45 minut. Po upieczeniu pozostaw makowiec do wystudzenia.
Przygotuj polewę do makowca bez jajek. W tym celu czekoladę rozpuść w niewielkim garnuszku razem z olejem kokosowym, a następnie polej słodką masą przestygnięte ciasto. Wierzch makowca udekoruj pozostałymi orzechami oraz żurawiną. Sprawdź nasz przepis na prosty makowiec bez zawijania. Dowiedz się, jak wybrać dobrej jakości mak do ciasta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać
Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Wcale nie żartujemy, zasada ma istotne znaczenie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama