Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędny makowiec bez dodatku jajek. Aromatyczne ciasto na święta
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.11.2022 21:13

Obłędny makowiec bez dodatku jajek. Aromatyczne ciasto na święta

makowiec bez jajek
Canva / arfo

Nie potrzebujesz jajek, aby upiec przepyszne świąteczne ciasto. Makowiec bez jajek jest idealną propozycją dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać tego akurat produktu. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz swoich najbliższych na święta.

Aromatyczny makowiec bez jajek zachwyca bogactwem dodatków. Orzechy, owoce oraz słodka czekoladowa polewa z całą pewnością wyróżniają to ciasto na tle innych. Kropkę nad i stawia intensywny zapach cynamonu. Każdy będzie prosił o dokładkę.

Przepis na niezwykły makowiec bez jajek

Składniki:

  • 200 g suchego mielonego maku

  • 3/4 szklanki wody

  • 5 łyżek miodu

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 szklanka orzechów nerkowca

  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny

  • 1 jabłko

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka czekolady

  • 2 łyżki oleju kokosowego

Jak upiec zaskakujący makowiec bez jajek?

Aby upiec makowiec bez jajek, zacznij od namoczenia maku. W tym celu gorącą wodę połącz z miodem. Powstałym płynem zalej mak i odstaw pod przykryciem na 25-30 minut.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na makowiec bez jajek. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Połowę ilości orzechów nerkowca posiekaj i wymieszaj je z połową ilości suszonej żurawiny.

Do namoczonego maku dodaj olej kokosowy, mąkę i proszek do pieczenia. Dołóż również starte jabłka oraz cynamon. Na koniec wymieszaj całość z mieszanką orzechowo-żurawinową.

Formę do pieczenia makowca bez jajek wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Przelej do niej przygotowaną masę makową. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piecz przez ok. 45 minut. Po upieczeniu pozostaw makowiec do wystudzenia.

Przygotuj polewę do makowca bez jajek. W tym celu czekoladę rozpuść w niewielkim garnuszku razem z olejem kokosowym, a następnie polej słodką masą przestygnięte ciasto. Wierzch makowca udekoruj pozostałymi orzechami oraz żurawiną. Sprawdź nasz przepis na prosty makowiec bez zawijania. Dowiedz się, jak wybrać dobrej jakości mak do ciasta.

Canva / Tomophafan
Canva / Tomophafan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: