Kiedy należy wysiać rzeżuchę przed Wielkanocą? Znamy konkretną datę
Rzeżucha jest pysznym dodatkiem do kanapek, po który warto sięgać nie tylko przy okazji Świąt Wielkiej Nocy. Wysiejcie ziarenka na kilka dni przed świętami, a będą miały szansę trafić do faszerowanych jajek czy sosu do kiełbasy. W tym roku najlepiej zrobić to już 10 kwietnia.
Rzeżucha symbolizuje budzenie się życia, a jej zielony kolor niewątpliwie ładnie prezentuje się zarówno w wielkanocnym koszyczku, jak i na świątecznym stole. Nieco pikantne listki warto wysiać samodzielnie. Nie sprawi wam to większych problemów, a już po kilku dniach zaobserwujemy efekty.
Jak wyhodować rzeżuchę?
Domowa uprawa tego smacznego rarytasu jest bardzo prosta. Nasiona należy wsypać do pojemnika wypełnionego zwilżoną watą. Nie żałujcie ich i podlewajcie niezbyt obficie codziennie, a z pewnością uda wam się uzyskać ładny zielony trawniczek. Jeśli ustawicie rzeżuchę w nasłonecznionym i ciepłym miejscu, nie zapomnijcie o częstej kontroli wilgotności podłoża.
Najlepszy moment na wysianie nasion to ostatni tydzień przed Wielką Nocą. Pierwsze listki z reguły pojawiają się już po 2-3 dniach, lecz dopiero po 5-6 dobach nasiona w pełni kiełkują. Jeżeli więc zależy nam na ładnej zielonej dekoracji, warto zacząć przygotowania w okolicach Niedzieli Palmowej.
Dlaczego warto sięgać po rzeżuchę częściej?
Niepozorne zielone listki są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też bardzo zdrowe. Rzeżucha jest doskonałym źródłem witamin m.in. A, B, C i K. Zawiera również liczne minerały, istotne w funkcjonowaniu naszego organizmu, wśród których znajduje się wapń, potas, cynk i magnez.
Ponadto jej spożywanie pobudza trawienie, a w dłuższej perspektywie pomaga również utrzymać w dobrej kondycji skórę oraz paznokcie. Na rzeżuchę warto skusić się szczególnie zimną, gdy trudno o świeże warzywa i owoce. Można ją jeść podobnie jak natkę pietruszki czy koperek — dodając do kanapek, farszów czy sosów.
Po inne wielkanocne inspiracje zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak przygotować prosty mazurek z dżemem . Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na tradycyjny żurek .
Źródło zdjęcia: canva/yulia-bogdanova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zielonyogrodek, beszamel.se