Smakosze.pl Przepisy Kiedy należy zabrać się za gotowanie świątecznego bigosu?
canva/arfo, Getty Images

Kiedy należy zabrać się za gotowanie świątecznego bigosu?

25 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Bigos wigilijny charakteryzuje się brakiem mięsa, z uwagi na świąteczny post - nie ma jednak powodu do smutków, ponieważ ta wersja jest równie pyszna. Aby idealnie wyrobić się ze wszystkimi zadaniami, warto zacząć gotować go już na tydzień przed świętami. Dzięki temu jego smak będzie znacznie bogatszy i nic nie będzie rozpraszać podczas świętowania.

Bigos wigilijny niestety nie zawiera w sobie mięsa, więc trzeba wykorzystać inne składniki, aby nadać mu odpowiednio głęboki smak. Dobrym rozwiązaniem jest użycie suszonych grzybów, które dodadzą dużo smaku umami. Umami jest tym, co czuje się podczas jedzenia mięsa, więc ciężko będzie zauważyć różnicę.

Po przygotowaniu całego garnka bigosu można część zamrozić, aby nie stracić cennej i smacznej potrawy. Każdego dnia należy podgrzewać go przynajmniej przez godzinę, co także korzystnie wpłynie na jego intensywny aromat.

Przepis na wigilijny bigos

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 110 g suszonych grzybów

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • pół szklanki wytrawnego czerwonego wina

  • olej

  • pieprz

  • sól

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 5 liści laurowych

  • garść suszonych śliwek

Zacznij od namoczenia grzybów w gorącej wodzie. Po godzinie odcedź je z wody, nie wylewając jej. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Cebule obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją w garnku na średnim ogniu, aż nabierze złotego koloru.

Kapustę przepłucz świeżą wodą i pokrój ją w mniejsze kawałki. Włóż ją do osobnego garnka i gotuj w wodzie przez 40 minut. Do cebuli dodaj zmiażdżony czosnek oraz posiekane grzyby. Smaż je przez kilka minut, aż czosnek wydzieli cały swój aromat.

Do garnka dodaj kapustę wraz z wodą po gotowaniu. Dopraw także wszystkie składniki majerankiem, solą, pieprzem, suszonymi posiekanymi śliwkami i majerankiem. Podlej bigos czerwonym winem i duś przez 2-3 godziny na niewielkim ogniu. Najlepiej smakuje po kilku dniach, gdy smaki dobrze się wymieszały. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić tradycyjny bigos z mięsem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na dietetyczne marynowane śledzie.

Bigos

Źródło zdjęcia: canva/ankub, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy