Kiedy trzeba solić mizerię? Przez 1 błąd będzie rzadka i wodnista
Kiedy solić mizerię? Od razu po poszatkowaniu ogórków, czy może razem ze śmietaną? Okazuje się, że przez jeden błąd kultowy dodatek do obiadu będzie wodnisty, rzadki i pozbawiony smaku. Mizerię zawsze solimy na początku i odstawiamy na kilka minut.
Mizeria jest świetnym dodatkiem do obiadu. Pasuje do kotletów mielonych, schabowych i innych dań. Poszatkowane ogórki ze śmietaną są lekkie i pełne smaku. Niestety wystarczy jeden błąd, a mizeria będzie wodnista i rozleje się po talerzu. Kiedy solić mizerię?
Wiele osób mizerię przyrządza nie tylko z ogórków. Do warzyw dodają np. posiekany koperek lub szczypiorek, aby wzmocnić smak potrawy. Mało kto wie jednak, że samą śmietanę również można doprawić. Śmietana z cukrem, sokiem z cytryny lub octem sprawi, że mizeria nabierze charakteru.
Kiedy solić mizerię? Jedni solą ogórki zaraz po szatkowaniu, inni dopiero po wymieszaniu ze śmietaną. Mizeria może być rzadka i lejąca, a może być gęsta, wyraźna i bardzo aromatyczna. Wszystko zależy od odpowiedniego przygotowania i przypraw.
Kiedy solić mizerię? Będzie gęsta i pyszna
Mizerię zawsze doprawiaj do smaku solą i pieprzem przed dodaniem śmietany. Ogórki pod wpływem soli zaczną puszczać wodę, więc odstaw je na około 10 minut. Po tym czasie wylej nadmiar płynu i dodaj śmietanę.
Mizeria przyrządzona w ten sposób nie będzie wodnista i będzie o wiele smaczniejsza. Do mizerii możesz dodać również posiekany koperek lub szczypiorek.
Jak doprawić mizerię? Niektórzy dodają jeden składnik, który wzmacnia smak
Do mizerii, oprócz soli, pieprzu i koperku lub szczypiorku, możesz dodać również sok z cytryny, ewentualnie ocet jabłkowy. Na 200 g ogórków i 200 ml gęstej śmietany wystarczy 1 łyżeczka octu lub kwaśnego soku.
Gdy zdecydujesz się na ten dodatek, wymieszaj go razem ze śmietaną i szczyptą cukru i dopiero wtedy dodaj do poszatkowanych i doprawionych ogórków. Mizeria będzie jeszcze pełniejsza w smaku.
Dowiedz się również, kiedy solić rosół . Jeden błąd i wywar będzie bez smaku. Dlaczego kotlety schabowe wyszły twarde?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Koniec z tarciem ziemniaków, wystarczy 1 trik. Najlepsze placki zrobisz bez wysiłku
-
Nie musisz dodawać ryżu i makaronu do zupy pomidorowej. Ten składnik nada jej wartości odżywczych
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama