Smakosze.pl
Koniec z tarciem ziemniaków, wystarczy 1 trik. Najlepsze placki zrobisz bez wysiłku

canva/JackF

Koniec z tarciem ziemniaków, wystarczy 1 trik. Najlepsze placki zrobisz bez wysiłku

24 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Czy wiesz, że placki ziemniaczane przygotujesz bez tarcia ziemniaków? Placki są chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i doskonale doprawione. Cienkie placki przyrządzisz z ugotowanych warzyw. Poznaj przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków. Przyrządzisz je z ugotowanych warzyw w dosłownie kilka minut. Możesz wykorzystać również ziemniaki z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje.

wątróbka

Dlaczego wątróbka pryska podczas smażenia? Winny jest 1 błąd

CZYTAJ DALEJ

Masę na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków koniecznie dopraw zeszkloną na maśle cebulą oraz suszonym majerankiem. Możesz dodać również odrobinę posiekanej natki pietruszki, koperku lub szczypiorku, aby wzbogacić smak puszystych placuszków.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są idealne na obiad. Podaj je z kwaśną śmietaną i kapustą kiszoną. To proste i pyszne danie, które posmakuje każdemu. Placki będą również smakować wyśmienicie z sosem pieczarkowym i sosem węgierskim.

Przepis na placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • duża cebula czerwona

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • płaska łyżeczka suszonego majeranku

  • sól, pieprz

  • jajko

  • masło

  • olej rzepakowy

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?

Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonym wrzątku. Następnie odcedź, odparuj i przeciśnij przez praskę, odstaw. Cebulę posiekaj bardzo drobno i zeszklij na maśle, dodaj do ziemniaków razem z majerankiem.

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do masy wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną, wbij jajko i całość ponownie wymieszaj łyżka, żeby składniki dobrze się połączyły. Z masy uformuj ręcznie małe, cienkie placki i smaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Placki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami. Placki z gotowanych ziemniaków smakują obłędnie z kwaśną śmietaną i kiszoną kapustą lub sosem pieczarkowym i sosem węgierskim.

placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Andrzej Grabowski robi bigos w staropolskim stylu. Zachwyty gwarantowane

Czytaj więcej >

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >