Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie musisz dodawać ryżu i makaronu do zupy pomidorowej. Ten składnik nada jej wartości odżywczych

Nie musisz dodawać ryżu i makaronu do zupy pomidorowej. Ten składnik nada jej wartości odżywczych

Zupa pomidorowa z soczewicą
canva/los_angela

Zupa pomidorowa jest klasykiem polskiej kuchni. Najczęściej podajemy ją z ryżem czy makaronem, ale z soczewicą czerwoną będzie jeszcze smaczniejsza. Zyska też sporo cennych składników odżywczych. Musicie spróbować.

Dobrej zupy pomidorowej nikt nie odmówi. Często przygotowywane na rosole danie może być podane również w lekkiej, bezmięsnej wersji. Jeśli dodacie do niego czerwonej soczewicy, będzie równie sycące, a dzięki odpowiednim przyprawom aromat zachwyci nawet najbardziej wybrednych.

Korzyści z sięgnięcia po soczewicową zupę pomidorową będą ogromne. Poza sporą dawką roślinnego białka strączek obfituje w potas i żelazo, które są niezwykle cenne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia m.in. anemii. Zawiera też sporo błonnika oraz cenny zwłaszcza dla kobiet kwas foliowy.

Przepis na pyszną zupę pomidorową z soczewicą

Składniki:

  • 1,5 litra warzywnego bulionu

  • 700 g przecieru pomidorowego

  • 200 g czerwonej soczewicy

  • 1 duża marchew

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (można pominąć)

  • szczypta cynamonu

  • szczypta chili

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • pestki dyni lub słonecznika do podania

Jak zrobić smaczną zupę pomidorową? Z czerwoną soczewicą będzie idealna.

Cebulę obieramy i siekamy. W głębokim garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywa, a następnie całość smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. W tym czasie starannie płuczemy soczewicę pod bieżącą wodą.

Wrzucamy ją do garnka wraz z cynamonem, chili i kminem rzymskim, jeśli go używamy. Chwilę razem smażymy, po czym zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut. Soczewica powinna w tym czasie nieco zmięknąć.

Na koniec wlewamy przecier pomidorowy i podgrzewamy całość przez kolejne 7-10 minut. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zupę pomidorową z soczewicą blendujemy na krem i podajemy z wybranym dodatkiem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne receptury na zupę pomidorową. Szczególnie polecamy prosty babciny patent na słodką wersję dania. Być może skusi was też pyszna odsłona z dodatkiem dyni.

Zupa pomidorowa z soczewicą jest pyszna
canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: