Nie musisz dodawać ryżu i makaronu do zupy pomidorowej. Ten składnik nada jej wartości odżywczych
Zupa pomidorowa jest klasykiem polskiej kuchni. Najczęściej podajemy ją z ryżem czy makaronem, ale z soczewicą czerwoną będzie jeszcze smaczniejsza. Zyska też sporo cennych składników odżywczych. Musicie spróbować.
Dobrej zupy pomidorowej nikt nie odmówi. Często przygotowywane na rosole danie może być podane również w lekkiej, bezmięsnej wersji. Jeśli dodacie do niego czerwonej soczewicy, będzie równie sycące, a dzięki odpowiednim przyprawom aromat zachwyci nawet najbardziej wybrednych.
Korzyści z sięgnięcia po soczewicową zupę pomidorową będą ogromne. Poza sporą dawką roślinnego białka strączek obfituje w potas i żelazo, które są niezwykle cenne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia m.in. anemii. Zawiera też sporo błonnika oraz cenny zwłaszcza dla kobiet kwas foliowy.
Przepis na pyszną zupę pomidorową z soczewicą
Składniki:
1,5 litra warzywnego bulionu
700 g przecieru pomidorowego
200 g czerwonej soczewicy
1 duża marchew
1 średniej wielkości cebula
1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (można pominąć)
szczypta cynamonu
szczypta chili
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
pestki dyni lub słonecznika do podania
Jak zrobić smaczną zupę pomidorową? Z czerwoną soczewicą będzie idealna.
Cebulę obieramy i siekamy. W głębokim garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywa, a następnie całość smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. W tym czasie starannie płuczemy soczewicę pod bieżącą wodą.
Wrzucamy ją do garnka wraz z cynamonem, chili i kminem rzymskim, jeśli go używamy. Chwilę razem smażymy, po czym zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut. Soczewica powinna w tym czasie nieco zmięknąć.
Na koniec wlewamy przecier pomidorowy i podgrzewamy całość przez kolejne 7-10 minut. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zupę pomidorową z soczewicą blendujemy na krem i podajemy z wybranym dodatkiem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne receptury na zupę pomidorową. Szczególnie polecamy prosty babciny patent na słodką wersję dania. Być może skusi was też pyszna odsłona z dodatkiem dyni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Siostra Aniela stanęła przed kamerą i zaczęła robić gołąbki. 2 porady są bezcenne
Wrzuciła do blendera i włączyła pełną moc. Jej patent na naleśniki bez mąki jest hitem
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama