Smakosze.pl Przepisy Najprostsza kiszona cukinia w plastrach na zimę. Idealny zamiennik dla kiszonych ogórków
canva/congerdesign z Pixabay

Najprostsza kiszona cukinia w plastrach na zimę. Idealny zamiennik dla kiszonych ogórków

4 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kiszona cukinia w plastrach na zimę to pomysł na wyśmienite przetwory. Kiszona cukinia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Cukinia jest idealnym zamiennikiem kiszonych ogórków, podamy ją z zimną płytą, jako dodatek obiadowy i pyszną przekąskę dla całej rodziny.

Nie ma nic lepszego zimą, niż przetwory przygotowane latem z soczystych, jędrnych warzyw. Jednym z moich ulubionych jest kiszona cukinia, która błyskawicznie podbiła serca innych domowników i jest w naszej spiżarni każdej zimy.

Do kiszenia cukinii w plastrach na zimę wykorzystaj czosnek, koper, chrzan i liście czarnej porzeczki lub wiśni. Liście te nadają kiszonkom rewelacyjny smak i sprawiają, że warzywa są jędrne i soczyste przez wiele miesięcy, koniecznie musisz jej spróbować.

Przed przygotowaniem kiszonej cukinii umyj i wyparz słoiki i zakrętki. Samo umycie nie wystarczy, żeby pozbyć się bakterii. Słoiki muszą być sterylnie czyste, dzięki czemu pozbędziesz się drobnoustrojów, które zepsułyby przetwory.

Najprostsza kiszona cukinia w plastrach na zimę, jest idealną przekąską i dodatkiem do zimnej płyty

Składniki:

  • kilka mniejszych cukinii

  • po 2 ząbki czosnku na słoik

  • po baldachu kopru na słoik

  • po liściu wiśni lub 2 liści porzeczki na słoik

  • po małym korzeniu chrzanu na słoik

  • 1 łyżka soli na 1 l wody

Jak zrobić kiszoną cukinię do słoików na zimę? Będzie gotowa w kilka chwil

Cukinię umyj, osusz i pokrój w plastry, przełóż do umytych i wyparzonych słoików, następnie dodaj koper, korzeń i liść wiśni lub porzeczki, czosnek. Wodę zagotuj z solą w proporcji 1 łyżka soli na 1 l wody.

Zimą, ostudzoną zalewę wlej do słoików, zakręć, odstaw na kilka dni w ciemne, suche miejsce, smacznego.

Na zimę przygotuj również kiszoną kapustę w nowoczesnym wydaniu z burakami oraz marynowaną fasolkę szparagową, będą idealne podczas chłodnych dni.

Kiszona cukinia w plastrach na zimę
canva/rudisill

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: katerina2804.blogspot

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy