Najprostsza kiszona cukinia w plastrach na zimę. Idealny zamiennik dla kiszonych ogórków
Kiszona cukinia w plastrach na zimę to pomysł na wyśmienite przetwory. Kiszona cukinia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Cukinia jest idealnym zamiennikiem kiszonych ogórków, podamy ją z zimną płytą, jako dodatek obiadowy i pyszną przekąskę dla całej rodziny.
Nie ma nic lepszego zimą, niż przetwory przygotowane latem z soczystych, jędrnych warzyw. Jednym z moich ulubionych jest kiszona cukinia, która błyskawicznie podbiła serca innych domowników i jest w naszej spiżarni każdej zimy.
Do kiszenia cukinii w plastrach na zimę wykorzystaj czosnek, koper, chrzan i liście czarnej porzeczki lub wiśni. Liście te nadają kiszonkom rewelacyjny smak i sprawiają, że warzywa są jędrne i soczyste przez wiele miesięcy, koniecznie musisz jej spróbować.
Przed przygotowaniem kiszonej cukinii umyj i wyparz słoiki i zakrętki. Samo umycie nie wystarczy, żeby pozbyć się bakterii. Słoiki muszą być sterylnie czyste, dzięki czemu pozbędziesz się drobnoustrojów, które zepsułyby przetwory.
Najprostsza kiszona cukinia w plastrach na zimę, jest idealną przekąską i dodatkiem do zimnej płyty
Składniki:
-
kilka mniejszych cukinii
-
po 2 ząbki czosnku na słoik
-
po baldachu kopru na słoik
-
po liściu wiśni lub 2 liści porzeczki na słoik
-
po małym korzeniu chrzanu na słoik
-
1 łyżka soli na 1 l wody
Jak zrobić kiszoną cukinię do słoików na zimę? Będzie gotowa w kilka chwil
Cukinię umyj, osusz i pokrój w plastry, przełóż do umytych i wyparzonych słoików, następnie dodaj koper, korzeń i liść wiśni lub porzeczki, czosnek. Wodę zagotuj z solą w proporcji 1 łyżka soli na 1 l wody.
Zimą, ostudzoną zalewę wlej do słoików, zakręć, odstaw na kilka dni w ciemne, suche miejsce, smacznego.
Na zimę przygotuj również kiszoną kapustę w nowoczesnym wydaniu z burakami oraz marynowaną fasolkę szparagową, będą idealne podczas chłodnych dni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Szybki i tani obiad, czyli makaron z tuńczykiem. Tajny składnik nadaje pysznego smaku
-
Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste w środku? Wystarczy do masy dodać 1 warzywo
-
Soczyste kotlety schabowe pełne aromatu. Ich sekretem jest niezwykła marynata
Źródło: katerina2804.blogspot