Przepis na przepyszną marynowaną fasolkę szparagową
Fasolka szparagowa jest nie lada pokusą dla smakoszy, którzy gustują w warzywnych specjałach. Nietrudno natknąć się na osoby, które sięgają po nią z miłą chęcią. Fasolka szparagowa będzie smakowała jeszcze lepiej, jeśli ją zamarynujesz. Efekt zachwyci domowników.
Smakowita fasolka szparagowa wiele razy przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą jej wyjątkowych walorów smakowych. Dziś wypróbujemy przepis, dzięki któremu fasolka szparagowa stanie się jeszcze pyszniejsza. Wszystko za sprawą wyjątkowej marynaty.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Fasolka szparagowa ze słoików smakuje obłędnie
Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa często gości na naszych stołach wiosną i latem. Przeważnie po prostu ją gotujemy i wzbogacamy o zasmażaną bułkę tartą. Oczywiście istnieje więcej odsłon fasolki szparagowej. Niedawno przedstawialiśmy niecodzienny przepis, w którym jedną z głównych ról gra cebula.
Fasolka szparagowa może cieszyć nas nawet poza sezonem. Wystarczy, że zamkniemy ją w słoikach w towarzystwie przepysznej marynaty. Najlepiej sięgnąć po taką, która nada fasolce ciekawych walorów smakowych.
Tym razem sięgniemy po recepturę, dzięki której fasolka szparagowa będzie mogła gościć na naszych stołach w dowolnym momencie. W marynacie znajdzie się wiele wybornych składników. Co będzie nam potrzebne do przygotowania fasolki szparagowej w słoikach?
2 kg fasolki szparagowej
1 l wody
papryka
5 g soli
cząber
3 ząbki czosnku
koper
50 g cukru
15 ml soku z cytryny
Niezawodny przepis na marynowaną fasolę szparagową
Na początku starannie myjemy fasolkę szparagową. Możemy wybrać zarówno żółtą, jak i zieloną odmianę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by je ze sobą pomieszać. Warzywa pozbawiamy końcówek. Gotujemy je przez 5 minut w posolonym wrzątku.
Fasolkę szparagową odcedzamy i układamy w wyparzonych słoikach. Paprykę myjemy, wydrążamy i kroimy na cienkie paski. Do każdego z naczyń dodajemy trochę czerwonego warzywa, odrobinę cząbru, ząbek czosnku oraz kawałek kopru.
(YouTube / Moja żona gotuje)
W garnku podgrzewamy wodę z dodatkiem soli, cukru oraz soku z cytryny. Kiedy doprowadzimy ją do wrzenia, wyłączamy ogień. Mieszanka musi trochę ostygnąć. Jeszcze gorącą zalewę przelewamy do słoików.
Tak przygotowane przetwory mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 25 minut. Po kilku tygodniach nasza fasolka szparagowa powinna być już gotowa. Warto również wypróbować przepis na specjał z czosnkiem. Interesująca receptura na fasolkę w słoikach znajduje się także na YouTube na kanale Moja żona gotuje. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Moje gotowanie