Smakosze.pl
Fasolka szparagowa w słoiku

Scena z filmu opublikowanego na YouTube na kanale Moja żona gotuje

Przepis na przepyszną marynowaną fasolkę szparagową

21 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Fasolka szparagowa jest nie lada pokusą dla smakoszy, którzy gustują w warzywnych specjałach. Nietrudno natknąć się na osoby, które sięgają po nią z miłą chęcią. Fasolka szparagowa będzie smakowała jeszcze lepiej, jeśli ją zamarynujesz. Efekt zachwyci domowników.

Smakowita fasolka szparagowa wiele razy przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą jej wyjątkowych walorów smakowych. Dziś wypróbujemy przepis, dzięki któremu fasolka szparagowa stanie się jeszcze pyszniejsza. Wszystko za sprawą wyjątkowej marynaty.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Fasolka szparagowa ze słoików smakuje obłędnie

Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa często gości na naszych stołach wiosną i latem. Przeważnie po prostu ją gotujemy i wzbogacamy o zasmażaną bułkę tartą. Oczywiście istnieje więcej odsłon fasolki szparagowej. Niedawno przedstawialiśmy niecodzienny przepis, w którym jedną z głównych ról gra cebula.

Fasolka szparagowa może cieszyć nas nawet poza sezonem. Wystarczy, że zamkniemy ją w słoikach w towarzystwie przepysznej marynaty. Najlepiej sięgnąć po taką, która nada fasolce ciekawych walorów smakowych.

Tym razem sięgniemy po recepturę, dzięki której fasolka szparagowa będzie mogła gościć na naszych stołach w dowolnym momencie. W marynacie znajdzie się wiele wybornych składników. Co będzie nam potrzebne do przygotowania fasolki szparagowej w słoikach?

cucumbers-379886 960 720

Czy można łączyć ogórka z pomidorem?

CZYTAJ DALEJ
  • 2 kg fasolki szparagowej

  • 1 l wody

  • papryka

  • 5 g soli

  • cząber

  • 3 ząbki czosnku

  • koper

  • 50 g cukru

  • 15 ml soku z cytryny

Niezawodny przepis na marynowaną fasolę szparagową

Na początku starannie myjemy fasolkę szparagową. Możemy wybrać zarówno żółtą, jak i zieloną odmianę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by je ze sobą pomieszać. Warzywa pozbawiamy końcówek. Gotujemy je przez 5 minut w posolonym wrzątku.

Fasolkę szparagową odcedzamy i układamy w wyparzonych słoikach. Paprykę myjemy, wydrążamy i kroimy na cienkie paski. Do każdego z naczyń dodajemy trochę czerwonego warzywa, odrobinę cząbru, ząbek czosnku oraz kawałek kopru.

Fasolka szparagowa jest przepyszna

Fasolka szparagowa jest przepyszna

(YouTube / Moja żona gotuje)

W garnku podgrzewamy wodę z dodatkiem soli, cukru oraz soku z cytryny. Kiedy doprowadzimy ją do wrzenia, wyłączamy ogień. Mieszanka musi trochę ostygnąć. Jeszcze gorącą zalewę przelewamy do słoików.

Tak przygotowane przetwory mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 25 minut. Po kilku tygodniach nasza fasolka szparagowa powinna być już gotowa. Warto również wypróbować przepis na specjał z czosnkiem. Interesująca receptura na fasolkę w słoikach znajduje się także na YouTube na kanale Moja żona gotuje. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Moje gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >