Smakosze.pl Porady Kiszona kapusta wyjdzie za każdym razem. Trzymaj się 2 zasad
Fot. YouTube/Menu Dorotki

Kiszona kapusta wyjdzie za każdym razem. Trzymaj się 2 zasad

16 sierpnia 2024

Kiszona kapusta do obiadu nie ma sobie równych. Jednak jak ją kisić, by miała ten wyjątkowy smak i się udała? Dwie zasady zadecydują o kulinarnym sukcesie.

Kiszenie kapusty bez tajemnic

Kiszona kapusta słynie ze smaku, który ceni sobie wielu Polaków. Chętnie jadamy ją do obiadu, dodajemy do surówek, czy robimy z niej apetyczny bigos . Kiszona kapusta jest doskonałym składnikiem farszu do pierogów. Podajemy ją też zasmażaną do kotletów. Jednak jak kisić kapustę, by wyszła tak, jak trzeba?

Kiszenie kapusty to proces, który wymaga cierpliwości i precyzji . Kiszenie nie tylko konserwuj warzywo, ale wydobywa z niego pełnię smaku. Należy pamiętać o 2 zasadach, które mają ogromne znacznie i decydują o rezultacie . Dzięki przestrzeganiu tych reguł kapusta wyjdzie za każdym razem.

kiszona kapusta
Fot. Canva/olegtoka
Ścieram na tarce i dodaję do placków z cukinii. Wszyscy kręcili nosem, a teraz błagają o dokładki

Jak kisić kapustę?

W procesie kiszenia kapusty znacznie ma odpowiednia sól i jej ilość. Przeważnie przyjmuj się, że na 1 kg kapusty potrzeba około 20 g soli. Ważne jest, by używać soli niejodowanej. Najlepiej wybrać sól morską lub himalajską. Wówczas proces kiszenia przebiegnie, jak należy. Zbyt mała ilość soli sprawi, że kapusta się zepsuje i spleśnieje.

Drugą ważną zasadą jest odpowiednie ugniatanie kapusty. Należy robić to dokładnie, uwolnić soki. Potem kapustę przenosimy do wybranego naczynia i układamy warstwami. Jednocześnie każdą warstwę dobrze ugniatamy. Dzięki temu usuwamy powietrze, a kapusta będzie zanurzona w soku. Przenosimy naczynie w ciemne i chłodne miejsce. Proces fermentacji trwa 4-6 tygodni.

Jak przechowywać kiszoną kapustę?

Kiszoną kapustę w chłodnych temperaturach można przechowywać do 6 miesięcy. Jednak należy  do niej zaglądać. Usuwać wszelkie zanieczyszczenia lub pleśń . Należy się upewniać, że naczynie jest szczelnie zamknięte i dobrze zakryte.

Kiszenie kapusty nie jest trudne, ale warto stosować się do opisanych reguł. Odpowiednia sól, ilość, sposób układania kapusty w naczyniu mają znaczenie . Dzięki nim wyjdzie kiszona kapusta, że palce lizać. Pisaliśmy o tym jak przygotować tanią bubble tea z przepisu Katarzyny Bosackiej. Podawaliśmy sposób na najlepszy gulasz od kucharki weselnej.

kiszona kapusta
Fot. Canva/Saddako

Źródło: home.morele.net

Kroję schab i układam serki topione. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten obiad
Ten przepis na galaretkowiec podpatrzyłam w internecie. Robię go tylko z 2 składników
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy