Ten przepis na gulasz mam od kucharki weselnej. Goście zawsze błagają ją o przepis
Sezon na wesela trwa w najlepsze. W tym roku prawdziwym hitem okazał się gulasz. Nam udało się, zdobyć przepis na to danie od weselnej kucharki. Poznaj go i zrób na obiad. Rodzina będzie zachwycona, bo gulasz jeszcze nigdy nie był tak smaczny.
Gulasz hitem wesel
Przez całe lato w całej Polsce odbywają się wesela. Moda weselna przez lata ulegała zmianie i nie chodzi tylko o kroje strojów pary młodej, ale o jadłospis przyjęć weselnych. W tym roku prym wjedzie gulasz.
Danie choć zaskakujące cieszy się ogromną popularnością. Z drugiej strony nie można się dziwić. Gulasz jest sycący i własne dzięki temu dostarcza bawiącym się na weselach gościom niezbędnej energii. Jest tak pyszny, że możesz zrobić go na obiad. Przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.
Gigant branży mięsnej ogłasza upadłość. Firma robiła kiełbasy przez 209 latCo będzie ci potrzebne?
Zanim poznasz przepis, musisz wiedzieć, jakie składniki będą ci potrzebne. Jest ich całkiem spoko, ale większość z nich, jak na przykład przyprawy możesz mieć w swojej kuchni. Ich zakup będzie więc zbędny. Najważniejszym produktem jest oczywiście mięso. W tym wypadku będzie to wołowina, więc zadbaj o to, aby było świeże. Wszystkie składniki wraz z ich proporcjami umieszczono na liście poniżej.
Składniki:
- 600 g wołowiny
- 600 ml wody
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 ml oleju
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka majeranku
- pieprz
Przepis na weselny gulasz
Zacznij od przygotowania mięsa. Dokładnie je umyj, osusz, a następnie pokrój w kostkę o grubości 1 centymetra. Cebule, marchew oraz ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę. Paprykę umyj i również pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Kiedy się zarumieni, wyciągnij je, a do garnka wsyp warzywa. Smaż je do miękkości.
Z powrotem dodaj mięso. Wsyp kminek, majeranek oraz pieprz. Wymieszaj składniki i podsmaż je przez chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wlej wodę i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień. Gulasz gotuj, do momentu zmięknięcia mięsa. Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw danie. Gotowy gulasz podaj na obiad, a wszyscy będą zachwyceni.
Sprawdź także, czy w piątek obowiązuje post oraz zobacz, co przygotowała Biedronka.