Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na galaretkowiec podpatrzyłam w internecie. Robię go tylko z 2 składników
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.08.2024 18:14

Ten przepis na galaretkowiec podpatrzyłam w internecie. Robię go tylko z 2 składników

galaretkowiec
Fot. YouTube/jedzpysznie

Marzy ci się pyszny deser? Zrób wyśmienity galaretkowiec. Cieszy oczy i każdemu smakuje. Przygotujesz go z zaledwie 2 składników, a przypomni ci smak dzieciństwa.  Przepis oraz powyższe zdjęcie pochodzi z kanału You Tube znanej twórczyni kulinarnej Ani Zyśk - Jedz Pysznie. 

Galaretkowiec, czyli efektowny i pyszny deser

Desery zawsze cieszą się dużym powodzeniem w moim domu. Zwykle piekę ciasto, ale ostatnio przyrządzam wyjątkowy smakołyk. To galaretkowiec, na który przepis znalazłam w Internecie. Do jego przygotowania potrzebuję tylko dwóch składników. 

Przydadzą się galaretki w różnych kolorach i twaróg. Można ewentualnie użyć jogurtu naturalnego. Polecam każdemu ten przepis, bo gwarantuje pyszny efekt. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Ania Zyśk - Jedz pysznie. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

galaretkowiec
Fot. YouTube/jedzpysznie
W życiu nie pomyślałabym, że można zrobić pierogi z takim farszem. To warzywo podkręca ich smak

Jak zrobić galaretkowiec?

Składniki:

  • 4 galaretki w różnych smakach i kolorach
  • 400 g twarogu lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie galaretkowca zacznij od rozpuszczenia galaretek w 400 ml wrzącej wody. Zostaw do całkowitego wystudzenia. Każdą z przygotowanych galaretek dzielę na 2 części. Następnie jedną z dwóch części łączę z twarogiem lub jogurtem naturalnym.

Postępuję tak z każdą z galaretek. Do przygotowania ciasta użyj formy 18 cm. Na dno wykładam papier do pieczenia. Wylewam tężejącą zieloną galaretkę połączoną z twarogiem. Wstawiam do lodówki do momentu, aż masa całkowicie stężeje. Następnie wylewam kolejną warstwę z zielonej galaretki i znów wstawiam do lodówki. 

Galaretek w bajecznych kolorach pełen smaku

W opisany wyżej sposób postępuję z każdą warstwą galaretek. Gotowe ciasto z galaretek zostawiam w lodówce na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto kroję i podaję. Galaretkowiec pięknie wygląda i sprawia, że każdy chce go spróbować.

To ciasto z galaretek jest pyszne i przypomina beztroski czas dzieciństwa. Deser zrobisz w prosty sposób, ale czasu wymaga chłodzenie poszczególnych warstw galaretki. Warto jednak czkać, bo wychodzi doskonale. Pisaliśmy o tym, co warto kupić w Lidlu na grilla. Jak wygląda pierś z kurczaka, którą zostawicie na blacie? Może odstraszyć!

galaretkowiec
Fot. YouTube/jedzpysznie