Smakosze.pl Przepisy Kiszony kalafior z marchewką i kurkumą. Lepszy nawet od ogórków
canva/oksanashufrych

Kiszony kalafior z marchewką i kurkumą. Lepszy nawet od ogórków

19 sierpnia 2022

Kiszony kalafior jest zdrowym dodatkiem do wielu dań i znakomitą przekąską. Z naszym prostym przepisem przyrządzicie ja sprawnie. Produkty na pewno macie w domu. Kiszonka z pewnością wprawi was zachwyt i jeszcze nie raz ją przyrządzicie. Jest lepsza od tak przyrządzonych ogórków.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście kiszonego kalafiora, zdecydowanie musicie nadrobić. Delikatne warzywo z dodatkiem marchewki, kurkumy i korzennych przypraw zyskuje niezwykłego aromatu i staje się przyjemnie chrupiące. Jest przy tym bardzo zdrowe.

Przepis na chrupiącego kiszonego kalafiora z marchewką i kurkumą

Składniki:

  • 2 litry wody

  • 1 spory kalafior

  • 3-4 średnie marchewki

  • 8 ząbków czosnku

  • kawałek imbiru

  • 2 gałązki koperku lub lubczyku

  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 6 jagód jałowca

  • 7 goździków

  • 2 łyżki soli

Jak przyrządzić kiszonego kalafiora? Prosty patent pomoże wam uzyskać smakowitą przekąskę

Kalafiora oczyszczamy z liści i dzielimy go na niewielkie różyczki. Myjemy je. Marchewkę obieramy i płuczemy. Kroimy ją w słupki. W dużym garnku umieszczamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia.

Dodajemy przyprawy w kawałku, obrany i pokrojony w plastry imbir, mieloną kurkumę oraz sól. Mieszamy, a gdy sól się rozpuści, zdejmujemy naczynie z ognia. Studzimy zalewę. Na dnie dużego słoika umieszczamy jedną gałązkę kopru lub lubczyku.

Układamy marchew i kalafiora wraz z obranym czosnkiem. Wierzch przykrywamy pozostałą zieleniną, po czym całość zalewamy przygotowanym płynem z przyprawami. Słoik zamykamy i przenosimy do ciemnego niezbyt ciepłego miejsca na 3-4 dni. Gotową kiszonkę przechowujemy w spiżarce.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wyborne kiszonki. Koniecznie wypróbujcie prosty patent na kiszone pomidory oraz rzodkiewkę . Warzywa mają niezwykły smak i z pewnością urozmaicą niejeden obiad.

Kiszony kalafior jest znakomity
canva/Jiri Hera

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy