Kiszony kalafior z marchewką i kurkumą. Lepszy nawet od ogórków
Kiszony kalafior jest zdrowym dodatkiem do wielu dań i znakomitą przekąską. Z naszym prostym przepisem przyrządzicie ja sprawnie. Produkty na pewno macie w domu. Kiszonka z pewnością wprawi was zachwyt i jeszcze nie raz ją przyrządzicie. Jest lepsza od tak przyrządzonych ogórków.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście kiszonego kalafiora, zdecydowanie musicie nadrobić. Delikatne warzywo z dodatkiem marchewki, kurkumy i korzennych przypraw zyskuje niezwykłego aromatu i staje się przyjemnie chrupiące. Jest przy tym bardzo zdrowe.
Przepis na chrupiącego kiszonego kalafiora z marchewką i kurkumą
Składniki:
-
2 litry wody
-
1 spory kalafior
-
3-4 średnie marchewki
-
8 ząbków czosnku
-
kawałek imbiru
-
2 gałązki koperku lub lubczyku
-
1 łyżeczka mielonej kurkumy
-
8 ziaren ziela angielskiego
-
6 jagód jałowca
-
7 goździków
-
2 łyżki soli
Jak przyrządzić kiszonego kalafiora? Prosty patent pomoże wam uzyskać smakowitą przekąskę
Kalafiora oczyszczamy z liści i dzielimy go na niewielkie różyczki. Myjemy je. Marchewkę obieramy i płuczemy. Kroimy ją w słupki. W dużym garnku umieszczamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia.
Dodajemy przyprawy w kawałku, obrany i pokrojony w plastry imbir, mieloną kurkumę oraz sól. Mieszamy, a gdy sól się rozpuści, zdejmujemy naczynie z ognia. Studzimy zalewę. Na dnie dużego słoika umieszczamy jedną gałązkę kopru lub lubczyku.
Układamy marchew i kalafiora wraz z obranym czosnkiem. Wierzch przykrywamy pozostałą zieleniną, po czym całość zalewamy przygotowanym płynem z przyprawami. Słoik zamykamy i przenosimy do ciemnego niezbyt ciepłego miejsca na 3-4 dni. Gotową kiszonkę przechowujemy w spiżarce.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wyborne kiszonki. Koniecznie wypróbujcie prosty patent na kiszone pomidory oraz rzodkiewkę . Warzywa mają niezwykły smak i z pewnością urozmaicą niejeden obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Doświadczona kucharka zdradziła jak zrobić idealny rosół. Zawsze pamięta o kilku zasadach
-
Kotlety mielone z musztardą i pietruszką. Bosko soczyste i aromatyczne
-
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Oba składniki zastąpisz jednym produktem