Smakosze.pl Przepisy Klasyczna, najlepsza surówka z czerwonej kapusty. Przepis, który pokocha cała rodzina
canva/arfo

Klasyczna, najlepsza surówka z czerwonej kapusty. Przepis, który pokocha cała rodzina

27 kwietnia 2022

Surówki często goszczą na naszych talerzach. Warto sięgnąć po coś innego niż marchewkę czy buraczki. Wyjątkowa kompozycja smakowa łącząca majonez, musztardę i odrobinę wyrazistej cebulki idealnie pasuje do delikatnego smaku czerwonej kapusty. posmakuje całej rodzinie. Koniecznie spróbujcie.

Surówka z czerwonej kapusty jest kolejną po colesławie czy specjale z dodatkiem jabłka odsłona tego niedocenianego w kuchni polskiej warzywa. Wyśmienity sos z wyrazistymi dodatkami doskonale podkreśla subtelny smak fioletowego rarytasu. Skusicie się?

Przepis na wyborną surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1 mniejsza główka czerwonej kapusty

  • 1 mała cebula

  • 4 czubate łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy

  • sok z cytryny do smaku

  • sól pieprz w ilości do smaku

  • 1 czubata łyżeczka cukru (opcjonalnie)

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i szatkujemy. Odcinamy twarde części. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli i mieszamy. Ugniatamy kapustę dłońmi przez chwilę, a następnie odstawiamy ją na około pół godziny.

Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy ją do miski z kapustą wraz z majonezem, musztardą i natka pietruszki. Mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.

Słodzimy, jeśli uznamy to za konieczne. Wstawiamy do lodówki na godzinę, by smaki się połączyły . Podajemy do obiadu. Smacznego.

Wskazówki:

  • Im drobniej poszatkowaną kapustę wykorzystamy, tym łatwiej będzie ją zmiękczyć. Warto zetrzeć warzywo na tarce o dużych lub na mandolinie o ostrzu ustawionym na 1 mm grubości.

  • Jeśli po ugniataniu z solą kapusta nadal będzie twarda, można ją sparzyć wrzątkiem. Wystarczy zalać ją gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Po odsączeniu trzeba będzie ją ponownie posolić.

  • Zamiast soku z cytryny do kapusty można wlać odrobinę octu spirytusowego, winnego lub jabłkowego. Kwaśny składnik jest niezbędny, by warzywo zachowało swój kolor, a surówka miała zbalansowany smak.

  • Wybierając majonez z aquafaby lub soi, przyrządzicie wegańską wersję surówki z czerwonej kapusty. Będzie równie smaczna, jak ta przyrządzona z jajecznym sosem.

Kapusta czerwona może być pyszną bazą do surówki
Kapusta czerwona może być pyszną bazą do surówki

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy