Klasyczna, najlepsza surówka z czerwonej kapusty. Przepis, który pokocha cała rodzina
Surówki często goszczą na naszych talerzach. Warto sięgnąć po coś innego niż marchewkę czy buraczki. Wyjątkowa kompozycja smakowa łącząca majonez, musztardę i odrobinę wyrazistej cebulki idealnie pasuje do delikatnego smaku czerwonej kapusty. posmakuje całej rodzinie. Koniecznie spróbujcie.
Surówka z czerwonej kapusty jest kolejną po colesławie czy specjale z dodatkiem jabłka odsłona tego niedocenianego w kuchni polskiej warzywa. Wyśmienity sos z wyrazistymi dodatkami doskonale podkreśla subtelny smak fioletowego rarytasu. Skusicie się?
Przepis na wyborną surówkę z czerwonej kapusty
Składniki:
-
1 mniejsza główka czerwonej kapusty
-
1 mała cebula
-
4 czubate łyżki majonezu
-
1 łyżeczka łagodnej musztardy
-
sok z cytryny do smaku
-
sól pieprz w ilości do smaku
-
1 czubata łyżeczka cukru (opcjonalnie)
-
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i szatkujemy. Odcinamy twarde części. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli i mieszamy. Ugniatamy kapustę dłońmi przez chwilę, a następnie odstawiamy ją na około pół godziny.
Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy ją do miski z kapustą wraz z majonezem, musztardą i natka pietruszki. Mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Słodzimy, jeśli uznamy to za konieczne. Wstawiamy do lodówki na godzinę, by smaki się połączyły . Podajemy do obiadu. Smacznego.
Wskazówki:
-
Im drobniej poszatkowaną kapustę wykorzystamy, tym łatwiej będzie ją zmiękczyć. Warto zetrzeć warzywo na tarce o dużych lub na mandolinie o ostrzu ustawionym na 1 mm grubości.
-
Jeśli po ugniataniu z solą kapusta nadal będzie twarda, można ją sparzyć wrzątkiem. Wystarczy zalać ją gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Po odsączeniu trzeba będzie ją ponownie posolić.
-
Zamiast soku z cytryny do kapusty można wlać odrobinę octu spirytusowego, winnego lub jabłkowego. Kwaśny składnik jest niezbędny, by warzywo zachowało swój kolor, a surówka miała zbalansowany smak.
-
Wybierając majonez z aquafaby lub soi, przyrządzicie wegańską wersję surówki z czerwonej kapusty. Będzie równie smaczna, jak ta przyrządzona z jajecznym sosem.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób
-
Idealnie soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka z grilla. Nie ma lepszej
Źródło: kulinarneprzeboje