Smakosze.pl Przepisy Klasyczny, niezawodny przepis na sałatkę jarzynową
canva/likedat, Getty Images

Klasyczny, niezawodny przepis na sałatkę jarzynową

10 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sałatka jarzynowa ma wiele wersji i tak naprawdę wszystko zależy od tego, kto ją przygotowuje. Istnieje jednak jeden składnik, którego obecności nie może zabraknąć w żadnej z nich. Mowa oczywiście o porze, którego aromat świetnie komponuje się z resztą elementów potrawy.

Sałatka jarzynowa kojarzona jest, nie bez powodu, ze świętami. To wtedy w każdym polskim domu przyrządza się wielki gar tej pysznej mieszanki warzyw, a niekiedy również i owoców.

Por ma ostry i lekko cebulowy smak, dzięki czemu podbija resztę smaków. Po wymieszaniu wszystkich składników należy wstawić sałatkę do lodówki przynajmniej na kilka godzin, aby całość dobrze się przegryzła.

Przepis na sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 5 ziemniaków

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 duży seler

  • 2 pory

  • 4 ogórki kiszone

  • 5 jajek

  • 1 duże jabłko

  • puszka groszku

  • 4 łyżki majonezu

  • 2 łyżki musztardy

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania wszystkich warzyw poza porem i ogórkami, umycia ich pod bieżącą wodą i włożenia do garnka z osoloną wodą. Zagotuj ją i podgrzewaj, aż jego zawartość całkowicie zmięknie. Odcedź warzywa i odstaw je do ostudzenia.

Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki również pokrój w kostkę. Pory obierz z wierzchnich warstw, umyj i posiekaj w półplasterki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Groszek odcedź z zalewy, to samo powtórz z kiszonymi ogórkami. Groszek dodaj do warzyw, a ogórki pokrój w kostkę. Jabłko umyj, obierz, wytnij gniazdo nasienne i wrzuć do wszystkich składników. Gdy całość będzie połączona, dodaj majonez, musztardę, sól oraz pieprz i wymieszaj. Podawaj schłodzoną. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić sałatkę jarzynową w nowej odsłonie. Ten tekst poświęcony został klasycznej surówce colesław.

Sałatka jarzynowa

Źródło zdjęcia: canva/wideonet, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojewypiekiidomowegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy