Klasyczny przepis na sos tatarski
Sos tatarski jest obowiązkowym elementem kolacji, jeśli podawane są na niej różne wędliny czy jajka. Dodatek ten podkreśla ich smak, a także doskonale do nich pasuje. Niżej zdradzamy, jak go przygotować.
Sos tatarski składa się głównie z majonezu, konserwowych ogórków, cebulki dymki, kaparów oraz natki pietruszki. Nierzadko dodaje się do niego również kwaśne produkty jak sok z cytryny czy musztardę. Nie wiesz, do czego podać poniższy sos tatarski? Te placki świetnie komponują się z jego smakiem, a także wiele zyskują dzięki jego fakturze.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na sos tatarski
Składniki:
-
3 łyżki majonezu
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
2 ogórki konserwowe
-
Kilka grzybków marynowanych
-
1/4 pęczka szczypiorku
-
1/4 pęczka pietruszki
-
1 mała cebulka lub pół dużej
-
3 łyżeczki chrzanu
-
2 łyżeczki cukru
-
sól
-
pieprz
Gotowanie rozpocznij od obrania cebuli i posiekania jej w kostkę. Wrzuć ją do sporej miski. Ogórki konserwowe odsącz ze słonej zalewy i także pokrój w drobną kostkę. To samo powtórz z grzybkami.
Posiekaj drobno pietruszkę i szczypiorek. Dodaj zioła do warzyw. Do tej samej miski wrzuć majonez, jogurt, chrzan, cukier, pieprz oraz sól. Wymieszaj wszystkie składniki.
Sos przełóż następnie do wyparzonego i czystego słoika, który należy włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia, gdy smaki przegryzą się, będzie smakował obłędnie. Smacznego. Kolejną propozycją do sosu mogą być te kotlety schabowe , które panierowane są w majonezie i bułce tartej bez dodatku jajek.
Źródło: canva/PeteerS, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje.pl