Smakosze.pl Przepisy Klasyczny przepis na sos tatarski
canva/Louno_M, Getty Images

Klasyczny przepis na sos tatarski

31 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sos tatarski jest obowiązkowym elementem kolacji, jeśli podawane są na niej różne wędliny czy jajka. Dodatek ten podkreśla ich smak, a także doskonale do nich pasuje. Niżej zdradzamy, jak go przygotować.

Sos tatarski składa się głównie z majonezu, konserwowych ogórków, cebulki dymki, kaparów oraz natki pietruszki. Nierzadko dodaje się do niego również kwaśne produkty jak sok z cytryny czy musztardę. Nie wiesz, do czego podać poniższy sos tatarski? Te placki świetnie komponują się z jego smakiem, a także wiele zyskują dzięki jego fakturze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sos tatarski

Składniki:

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 ogórki konserwowe

  • Kilka grzybków marynowanych

  • 1/4 pęczka szczypiorku

  • 1/4 pęczka pietruszki

  • 1 mała cebulka lub pół dużej

  • 3 łyżeczki chrzanu

  • 2 łyżeczki cukru

  • sól

  • pieprz

Gotowanie rozpocznij od obrania cebuli i posiekania jej w kostkę. Wrzuć ją do sporej miski. Ogórki konserwowe odsącz ze słonej zalewy i także pokrój w drobną kostkę. To samo powtórz z grzybkami.

Posiekaj drobno pietruszkę i szczypiorek. Dodaj zioła do warzyw. Do tej samej miski wrzuć majonez, jogurt, chrzan, cukier, pieprz oraz sól. Wymieszaj wszystkie składniki.

Sos przełóż następnie do wyparzonego i czystego słoika, który należy włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia, gdy smaki przegryzą się, będzie smakował obłędnie. Smacznego. Kolejną propozycją do sosu mogą być te kotlety schabowe , które panierowane są w majonezie i bułce tartej bez dodatku jajek.

Sos tatarski

Źródło: canva/PeteerS, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy