Smakosze.pl Przepisy Nie koperkowy, nie pomidorowy. W innym sosie klopsy smakują jeszcze lepiej
Canva / Fudio

Nie koperkowy, nie pomidorowy. W innym sosie klopsy smakują jeszcze lepiej

10 września 2022

Klopsy podawane w sosie to popularne i lubiane danie. Wybór sosu determinuje smak całego dania i określa jego charakter. Dziś proponujemy wyraziste klopsy w sosie musztardowym. Ten oryginalny przepis znajdzie wielu zwolenników.

Klopsy w sosie musztardowym są prostym i tanim daniem. Ich przygotowanie nie przysporzy żadnych trudności, a składniki na sos znajdą się w niemal każdej kuchni. Wybierz ulubiony rodzaj mięsa i daj się ponieść tej kulinarnej przygodzie.

Przepis na klopsy w sosie musztardowym

Składniki:

  • 1/2 kg dowolnego mięsa mielonego

  • 1 średnia cebula

  • 4 łyżki musztardy (np. sarepskiej)

  • 2-3 łyżki bułki tartej

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 1-2 łyżki mąki

  • sól i pieprz do smaku

Wyraziste klopsy w sosie musztardowym krok po kroku

Cebulę do klopsów obierz z łupinek i pokrój w drobna kosteczkę. Podsmaż na złoto na rozgrzanym oleju . Odstaw do ostudzenia.

Do miski przełóż wybrane na klopsy mięso. Dodaj podsmażoną cebulę, a następnie bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku . Całość wyrób z odrobina wody na gładką masę.

Z masy na klopsy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Staraj się, żeby klopsy były porównywalnej wielkości . Aby mięso nie kleiło Ci się do dłoni, zmocz ręce od czasu do czasu pod bieżącą zimną wodą.

Wyrobione klopsy obsmaż z każdej strony na złocisty kolor. Do podsmażonych klopsów dolej szklankę wody. Dodaj ziarenka ziela angielskiego i duś pod przykryciem ok. 10-15 minut .

Klopsy wyjmij na osobny talerz za pomocą łyżki cedzakowej . Do sosu dodaj musztardę. Wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj mąkę , celem zagęszczenia.

Po uzyskaniu gładkiej konsystencji sosu, na powrót włóż do niego klopsy i potrzymaj całość pod przykryciem jeszcze 5-10 minut . Gotowe klopsy możesz udekorować koperkiem lub natką pietruszki. Wypróbuj te kopsy w wersji wegetariańskiej . Mamy tez propozycję na tradycyjne klopsy w sosie pomidorowym .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy