Nie koperkowy, nie pomidorowy. W innym sosie klopsy smakują jeszcze lepiej
Klopsy podawane w sosie to popularne i lubiane danie. Wybór sosu determinuje smak całego dania i określa jego charakter. Dziś proponujemy wyraziste klopsy w sosie musztardowym. Ten oryginalny przepis znajdzie wielu zwolenników.
Klopsy w sosie musztardowym są prostym i tanim daniem. Ich przygotowanie nie przysporzy żadnych trudności, a składniki na sos znajdą się w niemal każdej kuchni. Wybierz ulubiony rodzaj mięsa i daj się ponieść tej kulinarnej przygodzie.
Przepis na klopsy w sosie musztardowym
Składniki:
-
1/2 kg dowolnego mięsa mielonego
-
1 średnia cebula
-
4 łyżki musztardy (np. sarepskiej)
-
2-3 łyżki bułki tartej
-
4-5 ziaren ziela angielskiego
-
1-2 łyżki mąki
-
sól i pieprz do smaku
Wyraziste klopsy w sosie musztardowym krok po kroku
Cebulę do klopsów obierz z łupinek i pokrój w drobna kosteczkę. Podsmaż na złoto na rozgrzanym oleju . Odstaw do ostudzenia.
Do miski przełóż wybrane na klopsy mięso. Dodaj podsmażoną cebulę, a następnie bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku . Całość wyrób z odrobina wody na gładką masę.
Z masy na klopsy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Staraj się, żeby klopsy były porównywalnej wielkości . Aby mięso nie kleiło Ci się do dłoni, zmocz ręce od czasu do czasu pod bieżącą zimną wodą.
Wyrobione klopsy obsmaż z każdej strony na złocisty kolor. Do podsmażonych klopsów dolej szklankę wody. Dodaj ziarenka ziela angielskiego i duś pod przykryciem ok. 10-15 minut .
Klopsy wyjmij na osobny talerz za pomocą łyżki cedzakowej . Do sosu dodaj musztardę. Wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj mąkę , celem zagęszczenia.
Po uzyskaniu gładkiej konsystencji sosu, na powrót włóż do niego klopsy i potrzymaj całość pod przykryciem jeszcze 5-10 minut . Gotowe klopsy możesz udekorować koperkiem lub natką pietruszki. Wypróbuj te kopsy w wersji wegetariańskiej . Mamy tez propozycję na tradycyjne klopsy w sosie pomidorowym .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kapusta pekińska kiszona w koreańskim stylu. Obłędny przysmak dla każdego
-
Niezawodny przepis na sok z pigwy. Polska cytryna zachwyca nie od dziś
-
Puszyste maślankowe racuchy. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej