Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewelacyjne klopsy bez grama mięsa. Zrobisz je z łatwością z cudownych specjałów

Rewelacyjne klopsy bez grama mięsa. Zrobisz je z łatwością z cudownych specjałów

Rewelacyjne klopsy bez grama mięsa
canva/Mariha-kitchen

Klopsy warzywne z dodatkiem płatków owsianych są znakomitym pomysłem na prosty i sycący obiad. Będą tak pełne smaku i aromatu, że nikt nie zorientuje się, iż nie ma w nich ani grama mięsa. Koniecznie wypróbujecie — ten smak was zachwyci.

Smakowite klopsy warzywne można przygotować nawet z resztek po rosole. Wystarczy tylko dodać nieco więcej przypraw — np. wędzonej papryki czy sosu sojowego — by nabrały charakteru. Jeżeli szukacie przepisu na tanie, sycące i bezmięsne danie dla całej rodziny -właśnie go znaleźliście.

Przepis na doskonałe klopsy warzywne z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 1 kg warzyw korzeniowych np. 400 g marchewki, 300 g pietruszki i 300 g selera

  • 2 nieduże cebule lub kilka szalotek

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g płatków owsianych, najlepiej górskich

  • 50 g bułki tartej lub kaszy manny błyskawicznej

  • 4 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia

  • ćwierć litra wody lub bulionu warzywnego

  • mąka pszenna do obtoczenia

Przyprawy:

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka lubczyku

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie klopsów warzywnych:

Warzywa obieramy i myjemy, jeśli tego wymagają. Korzeniowe ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej rozdrobnione warzywa wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i odrobiną soli.

Po około 10 minutach wlewamy wodę. Dusimy całość przez kolejne 5 minut. Zawartość patelni umieszczamy w misce, usuwamy przyprawy. Wsypujemy płatki owsiane, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Gdy masa wystygnie, formujemy z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich obtaczamy w mące. Tak przygotowane klopsy podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu. Zrumienione podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Po przepisy na inne bezmięsne dania zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie szereg wskazówek, które pomogą wam przyrządzić rośliny rosół. Z tym z kolei przyrządzicie doskonałą alternatywę klopsów — mielone z młodej kapusty.

Klopsy są smacznym dodatkiem do zupy
canva/Stitchik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: weganon