Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kapusta pekińska kiszona w koreańskim stylu. Obłędny przysmak dla każdego

Kapusta pekińska kiszona w koreańskim stylu. Obłędny przysmak dla każdego

Kapusta pekińska kiszona w koreańskim stylu
canva/ranmaru_

Kiszona kapusta pekińska jest znakomita. Chrupiący i pełen charakteru warzywny przysmak przypadnie do gustu nie tylko amatorom kiszonek. Pasuje do niejednego dania, a jego zrobienie jest bardzo proste. Musicie spróbować — pokochacie ten smak.

Jeśli kiedykolwiek próbowaliście kimchi, przepis na domową wersję tego rarytasu z pewnością wam się spodoba. Słodko-ostry i lekko słony sos, którym natrzemy kapustę przed kiszeniem, wzbogacimy o kilka cennych składników takich jak gruszka, czosnek czy imbir. Wyrób będzie obfitował w cenne składniki odżywcze i zachwyci smakiem.

Przepis na kiszoną kapustę pekińską, czyli kimchi

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska o masie około 1,5 kg

  • 3 litry wody + 1 szklanka do sosu

  • 4 łyżki soli

  • 1 spora marchewka

  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 średnia gruszka lub większe słodkie jabłko

  • 1 średniej wielkości papryczka chili

  • 3-4 cm kawałek imbiru (opcjonalnie)

  • 2-3 łyżki sosu rybnego

  • 2-3 łyżki cukru

  • 2 łyżki mąki ryżowej

Jak zrobić kiszoną kapustę pekińską? Przygotowanie kimchi jest bardzo proste

Kapustę pekińską dzielimy na pojedyncze liście i bardzo dokładnie ją myjemy. Umieszczamy je w dużej misce i zalewamy wymieszaną z solą wodą. Odstawiamy ją na około godzinę. W garnku zagotowujemy szklankę wody wraz z mąką ryżową. Powstały kleik studzimy.

Cebulę dymkę siekamy, osobno szczypior i cebulkę. Umieszczamy ją w pojemniku blendera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekana i pozbawiona ziaren papryczkę chili i obrany oraz starty na tarce imbir.

Wrzucamy także startą na tarce o niewielkich oczkach gruszkę, cukier, sos rybny oraz letni kleik. Całość blendujemy na gładką masę. Kapustę pekińską odsączamy z solanki, a następnie przenosimy ją do dużego słoika.

Dodajemy obraną i startą na tarce o większych oczkach marchew, szczypior z dymki i przygotowany sos. Dokładnie mieszamy — tak, aby cała kapusta była pokryta ostrą mieszanką. Naczynie zamykamy pokrywką, lecz nie bardzo szczelnie. Odstawiamy je w ciepłe miejsce.

Po 3-4 dniach kiszona kapusta pekińska będzie gotowa. Przenosimy ją wtedy do lodówki i zjadamy do tygodnia od sporządzenia. Warto przygotować z niej zupę. Możecie wykorzystać ten przepis na kapuśniak i pominąć czosnek, kminek oraz majeranek. Kimchi będzie też pysznie smakowało z kotletem schabowym panierowanym w chipsach.

Kiszona kapusta pekińska jest znakomita
canva/Promo_Link

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: