Kapusta pekińska kiszona w koreańskim stylu. Obłędny przysmak dla każdego
Kiszona kapusta pekińska jest znakomita. Chrupiący i pełen charakteru warzywny przysmak przypadnie do gustu nie tylko amatorom kiszonek. Pasuje do niejednego dania, a jego zrobienie jest bardzo proste. Musicie spróbować — pokochacie ten smak.
Jeśli kiedykolwiek próbowaliście kimchi, przepis na domową wersję tego rarytasu z pewnością wam się spodoba. Słodko-ostry i lekko słony sos, którym natrzemy kapustę przed kiszeniem, wzbogacimy o kilka cennych składników takich jak gruszka, czosnek czy imbir. Wyrób będzie obfitował w cenne składniki odżywcze i zachwyci smakiem.
Przepis na kiszoną kapustę pekińską, czyli kimchi
Składniki:
1 kapusta pekińska o masie około 1,5 kg
3 litry wody + 1 szklanka do sosu
4 łyżki soli
1 spora marchewka
3 cebulki dymki ze szczypiorem
2-3 ząbki czosnku
1 średnia gruszka lub większe słodkie jabłko
1 średniej wielkości papryczka chili
3-4 cm kawałek imbiru (opcjonalnie)
2-3 łyżki sosu rybnego
2-3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ryżowej
Jak zrobić kiszoną kapustę pekińską? Przygotowanie kimchi jest bardzo proste
Kapustę pekińską dzielimy na pojedyncze liście i bardzo dokładnie ją myjemy. Umieszczamy je w dużej misce i zalewamy wymieszaną z solą wodą. Odstawiamy ją na około godzinę. W garnku zagotowujemy szklankę wody wraz z mąką ryżową. Powstały kleik studzimy.
Cebulę dymkę siekamy, osobno szczypior i cebulkę. Umieszczamy ją w pojemniku blendera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekana i pozbawiona ziaren papryczkę chili i obrany oraz starty na tarce imbir.
Wrzucamy także startą na tarce o niewielkich oczkach gruszkę, cukier, sos rybny oraz letni kleik. Całość blendujemy na gładką masę. Kapustę pekińską odsączamy z solanki, a następnie przenosimy ją do dużego słoika.
Dodajemy obraną i startą na tarce o większych oczkach marchew, szczypior z dymki i przygotowany sos. Dokładnie mieszamy — tak, aby cała kapusta była pokryta ostrą mieszanką. Naczynie zamykamy pokrywką, lecz nie bardzo szczelnie. Odstawiamy je w ciepłe miejsce.
Po 3-4 dniach kiszona kapusta pekińska będzie gotowa. Przenosimy ją wtedy do lodówki i zjadamy do tygodnia od sporządzenia. Warto przygotować z niej zupę. Możecie wykorzystać ten przepis na kapuśniak i pominąć czosnek, kminek oraz majeranek. Kimchi będzie też pysznie smakowało z kotletem schabowym panierowanym w chipsach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lewandowska pokazała przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej coś wyjątkowego
Wyjątkowe ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu. Efektowny dodatek do obiadu
Niezawodny przepis na sok z pigwy. Polska cytryna zachwyca nie od dziś