Cudowny przepis na kluski lane do zupy mlecznej lub rosołu
Kluski lane to klasyka, która wywołuje różne reakcje. Jedni wspominają je z rozrzewnieniem, gdyż kojarzą im się z ciepłem rodzinnego domu i osobą mamy czy babci . Inni z kolei nie mogą nawet o nich myśleć, pamiętając jedynie wspomnienie nieprzyjemnego smaku.
Jeśli należysz do pierwszej grupy i chcesz sobie przypomnieć ich wspaniały smak, mamy dla Ciebie doskonałe wieści. Poniżej zdradzamy jak skorzystać z sitka, aby znacznie ułatwić i przyspieszyć swoją pracę nad lanymi kluskami do rosołu czy zupy mlecznej.
Jak zrobić kluski lane?
Cały proces jest banalnie prosty i wymaga jedynie podstawowych zdolności kulinarnych oraz manualnych. Warto być jednak w posiadaniu sitka o dużych oczkach, ponieważ to narzędzie znacznie ułatwi produkcje klusek. Co więcej, dzięki niemu każde będzie miało równą wielkość.
Sitko należy położyć na wierzchu garnka, następnie trzeba przeciskać przez nie ciasto za pomocą łyżki lub szpatułki. Duże oczka przepuszczą kropelki ciasta, które zamieni się w idealne kluseczki nadające się do podania zarówno w rosole, jak i tradycyjnej zupie mlecznej .
Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu , w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci.
Przepis na kluski lane
Składniki:
-
5 łyżek mąki pszennej
-
2 łyżki mleka lub wody
-
2 jajka
-
odrobina soli
Na początku należy przygotować ciasto. Wbij jajko do miski, dodaj do niego sól oraz wodę lub mąkę. Roztrzep jajko do momentu, gdy utworzy jednolitą masę z resztą składników. Dodaj do jajek mąkę i zacznij mieszać. Warto ubijać ciasto przez kilka minut, dzięki czemu kluski będą miękkie i puszyste.
Konsystencja powstałego ciasta musi przypominać gęstą śmietanę. Ciasto ma pozostać lejące, ale jednocześnie musi być odpowiednio gęste - podobnie jak na naleśniki. Zagotuj wodę w garnku i przejdź do wlewania ciasta do wrzącej wody.
Połóż sitko na garnku i wylej na nie część ciasta. Przecieraj przez nie ciasto za pomocą płaskiego narzędzia. Możesz też wlewać ciasto cienką stróżką do wody. Wyciągaj kluski, gdy zaczną wypływać na powierzchnie. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl