Smakosze.pl Przepisy Cudowny przepis na kluski lane do zupy mlecznej lub rosołu
Bartosz Luczak, Getty Images

Cudowny przepis na kluski lane do zupy mlecznej lub rosołu

16 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kluski lane to klasyka, która wywołuje różne reakcje. Jedni wspominają je z rozrzewnieniem, gdyż kojarzą im się z ciepłem rodzinnego domu i osobą mamy czy babci . Inni z kolei nie mogą nawet o nich myśleć, pamiętając jedynie wspomnienie nieprzyjemnego smaku.

Jeśli należysz do pierwszej grupy i chcesz sobie przypomnieć ich wspaniały smak, mamy dla Ciebie doskonałe wieści. Poniżej zdradzamy jak skorzystać z sitka, aby znacznie ułatwić i przyspieszyć swoją pracę nad lanymi kluskami do rosołu czy zupy mlecznej.

Jak zrobić kluski lane?

Cały proces jest banalnie prosty i wymaga jedynie podstawowych zdolności kulinarnych oraz manualnych. Warto być jednak w posiadaniu sitka o dużych oczkach, ponieważ to narzędzie znacznie ułatwi produkcje klusek. Co więcej, dzięki niemu każde będzie miało równą wielkość.

Sitko należy położyć na wierzchu garnka, następnie trzeba przeciskać przez nie ciasto za pomocą łyżki lub szpatułki. Duże oczka przepuszczą kropelki ciasta, które zamieni się w idealne kluseczki nadające się do podania zarówno w rosole, jak i tradycyjnej zupie mlecznej .

Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu , w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci.

Przepis na kluski lane

Składniki:

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • 2 łyżki mleka lub wody

  • 2 jajka

  • odrobina soli

Na początku należy przygotować ciasto. Wbij jajko do miski, dodaj do niego sól oraz wodę lub mąkę. Roztrzep jajko do momentu, gdy utworzy jednolitą masę z resztą składników. Dodaj do jajek mąkę i zacznij mieszać. Warto ubijać ciasto przez kilka minut, dzięki czemu kluski będą miękkie i puszyste.

Konsystencja powstałego ciasta musi przypominać gęstą śmietanę. Ciasto ma pozostać lejące, ale jednocześnie musi być odpowiednio gęste - podobnie jak na naleśniki. Zagotuj wodę w garnku i przejdź do wlewania ciasta do wrzącej wody.

Połóż sitko na garnku i wylej na nie część ciasta. Przecieraj przez nie ciasto za pomocą płaskiego narzędzia. Możesz też wlewać ciasto cienką stróżką do wody. Wyciągaj kluski, gdy zaczną wypływać na powierzchnie. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy