Smakosze.pl
Zlew może się łatwo zapchać

Pixabay / fede13

5 produktów, których nie należy wrzucać do zlewu

16 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zlew można znaleźć w praktycznie każdej kuchni. Bez wątpienia jest jednym z najbardziej praktycznych elementów wyposażenia. Okazuje się, że wyrzucanie do niego niektórych produktów może przynieść fatalne konsekwencje. Mowa o fusach po

Zlew jest jednym z tych miejsc, w którym czasami lądują resztki jedzenia. Na ogół nie przywiązujemy do nich większej wagi i pozwalamy im spłynąć kanalizacją. Część z nich pod żadnym pozorem nie powinna tam trafić.

Z czym nie poradzi sobie zlew?

Nie da się ukryć, że zlew odgrywa istotną rolę w każdej kuchni. Po zmywaniu do odpływu mogą trafić różne pozostałości po posiłkach. Pewne produkty mogą z łatwością zapchać nasz kuchenny zlew. Jeśli chcemy uniknąć nieprzyjemności, powinniśmy wiedzieć czego nie wyrzucać do tego elementu wyposażenia.

Zapchany zlew jest sporym utrapieniem. Na szczęście możemy zminimalizować ryzyko. Wystarczy zaniechać wyrzucania niektórych z resztek. Pierwszym produktem są fusy po kawie. Przeważnie zakładamy, że szybko spłyną razem z wodą. Prawda jest jednak zgoła odmienna.

Okazuje się, że fusy po kawie osadzają się na rurach odpływowych. Przez to nasz zlew może się dosyć poważnie zapchać. Warto zauważyć, że resztki po kawie można wykorzystać w użyteczny sposób. Pomagają one również w pozbyciu się z lodówki nieprzyjemnych zapachów.

Kolejny produkt, który może zapchać zlew to tłuszcz. Jest on jednym z najczęstszych przyczyn zatorów w rurach. Po smażeniu olej najlepiej przelać do słoika i wyrzucić. Co jeszcze nie powinno trafić do naszego zlewu?

Popularne produkty zapychające zlew

Makaron i ryż często gości na naszych stołach. Traktujemy go jako dodatek do różnych dań. Po uczcie pozostałości tych produktów zazwyczaj trafiają do zlewu. Mogą one przyprawić nas o nie lada rozczarowanie.

Zarówno makaron, jak i ryż pęcznieją w wodzie. W związku z tym po dostaniu się do odpływu z łatwością mogą zapchać nasz zlew. Czasem konieczna jest nawet interwencja hydraulika. Lepiej unikać takich wątpliwie przyjemnych doznań.  

W odpływie zlewu czasem lądują również obierki po ziemniakach. Mogłoby się wydawać, że nie stanowią one większego problemu. Jednak zawarta w nich skrobia, w połączeniu z wodą tworzy gęstą zawiesinę, która sprawnie zapycha zlew.

Oprócz wyżej wymienionych produktów należy również unikać spłukiwania w zlewie skorupek jajek. Jeśli ułożą się w nieodpowiedni sposób, mogą stworzyć trudny w usunięciu zator. Warto również wiedzieć, jak odpowiednio układać produkty w lodówce.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Urządzamy 

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >