Smakosze.pl
Zlew może się łatwo zapchać

Pixabay / fede13

5 produktów, których nie należy wrzucać do zlewu

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zlew można znaleźć w praktycznie każdej kuchni. Bez wątpienia jest jednym z najbardziej praktycznych elementów wyposażenia. Okazuje się, że wyrzucanie do niego niektórych produktów może przynieść fatalne konsekwencje. Mowa o fusach po

Zlew jest jednym z tych miejsc, w którym czasami lądują resztki jedzenia. Na ogół nie przywiązujemy do nich większej wagi i pozwalamy im spłynąć kanalizacją. Część z nich pod żadnym pozorem nie powinna tam trafić.

Z czym nie poradzi sobie zlew?

Nie da się ukryć, że zlew odgrywa istotną rolę w każdej kuchni. Po zmywaniu do odpływu mogą trafić różne pozostałości po posiłkach. Pewne produkty mogą z łatwością zapchać nasz kuchenny zlew. Jeśli chcemy uniknąć nieprzyjemności, powinniśmy wiedzieć czego nie wyrzucać do tego elementu wyposażenia.

Zapchany zlew jest sporym utrapieniem. Na szczęście możemy zminimalizować ryzyko. Wystarczy zaniechać wyrzucania niektórych z resztek. Pierwszym produktem są fusy po kawie. Przeważnie zakładamy, że szybko spłyną razem z wodą. Prawda jest jednak zgoła odmienna.

Okazuje się, że fusy po kawie osadzają się na rurach odpływowych. Przez to nasz zlew może się dosyć poważnie zapchać. Warto zauważyć, że resztki po kawie można wykorzystać w użyteczny sposób. Pomagają one również w pozbyciu się z lodówki nieprzyjemnych zapachów.

Kolejny produkt, który może zapchać zlew to tłuszcz. Jest on jednym z najczęstszych przyczyn zatorów w rurach. Po smażeniu olej najlepiej przelać do słoika i wyrzucić. Co jeszcze nie powinno trafić do naszego zlewu?

Popularne produkty zapychające zlew

Makaron i ryż często gości na naszych stołach. Traktujemy go jako dodatek do różnych dań. Po uczcie pozostałości tych produktów zazwyczaj trafiają do zlewu. Mogą one przyprawić nas o nie lada rozczarowanie.

Zarówno makaron, jak i ryż pęcznieją w wodzie. W związku z tym po dostaniu się do odpływu z łatwością mogą zapchać nasz zlew. Czasem konieczna jest nawet interwencja hydraulika. Lepiej unikać takich wątpliwie przyjemnych doznań.  

W odpływie zlewu czasem lądują również obierki po ziemniakach. Mogłoby się wydawać, że nie stanowią one większego problemu. Jednak zawarta w nich skrobia, w połączeniu z wodą tworzy gęstą zawiesinę, która sprawnie zapycha zlew.

Oprócz wyżej wymienionych produktów należy również unikać spłukiwania w zlewie skorupek jajek. Jeśli ułożą się w nieodpowiedni sposób, mogą stworzyć trudny w usunięciu zator. Warto również wiedzieć, jak odpowiednio układać produkty w lodówce.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Urządzamy 

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

bób

Porady

Jak wybrać najlepszy bób? Zebraliśmy najcenniejsze wskazówki

Czytaj więcej >
kiszone ogórki

Porady

Największe błędy podczas kiszenia ogórków. Przez nie wychodzą m.in puste w środku

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować makaron bez wody? Wyjawiamy sprytny patent

Czytaj więcej >
gotowanie ryżu

Porady

Co zrobić aby ryż po ugotowaniu był sypki? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Jak przedłużyć świeżość chleba? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści

Czytaj więcej >