Smakosze.pl Przepisy Bajecznie pyszne kluski śląskie w kolorze słońca. Smaczny i efektowny dodatek do dań
canva/Dar1930

Bajecznie pyszne kluski śląskie w kolorze słońca. Smaczny i efektowny dodatek do dań

12 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kluski śląskie z dodatkiem aromatycznej przyprawy są jeszcze smaczniejsze i mają piękny, żółty kolor. Kluseczki są świetnym dodatkiem do dań głównych, a przygotujesz je w bardzo prosty sposób. Poznaj przepis na zachwycające kluski śląskie w kolorze słońca z dodatkiem kurkumy.

Kluski śląskie z kurkumą przygotowujemy w nieco inny sposób niż te tradycyjne. Podstawową różnicą jest sposób gotowania ziemniaków- młode ziemniaki gotujemy w mundurkach, a dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu obieramy i przeciskamy.

Tak ugotowane ziemniaki są o wiele smaczniejsze, niż warzywa gotowane w tradycyjny sposób. Dodatek kurkumy dodatkowo podkręci smak klusek, dzięki czemu nabiorą charakteru i pięknego koloru.

Do klusek śląskich z kurkumą możemy przygotować wszystko, na co tylko mamy ochotę. Roladki wołowe , gulasz, możemy przygotować okrasę z boczku lub cebuli. Kluski śląskie smakują doskonale również z surówką z czerwonej kapusty , burakami i ogórkami kiszonymi.

Ugotujmy dokładnie tyle klusek, ile będzie potrzebnych na obiad. Resztę możemy zamrozić i wykorzystać w innym dniu. Jak najlepiej zamrozić kluski śląskie? Kluski poukładaj w zamrażalniku w taki sposób, żeby się nie stykały.

Gdy będą już zamrożone, możemy przełożyć je do woreczków strunowych. Jeśli od razu włożymy kluski do woreczków, posklejają się i zamiast nich wyciągniemy ziemniaczaną bryłę, z której już raczej nic nie zrobimy.

Przepis na kluski śląskie z kurkumą

Składniki na 4 porcje:

  • 1,2 kg młodych ziemniaków

  • szklanka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki kurkumy

  • 2 jajka

  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić kluski śląskie z kurkumą?

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w całości w osolonej wodzie i odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz je, pokrój i zmiel w maszynce do mięsa lub przepuść przez praskę do ziemniaków. Masę ziemniaczaną przełóż do większej miski.

Dodaj mąkę ziemniaczaną, wbij jajka, wsyp kurkumę i sól i dokładnie wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i uzyskasz jednolite ciasto. Z ciasta odrywaj po małym kawałku i formuj kluseczki.

W każdej klusce na środku zrób palcem malutkie wgniecenie. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj do niej łyżeczkę soli. Kluski wrzucaj partiami na wrzątek i gotuj około 6 minut na wolnym ogniu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej i podaj, smacznego.

Kurkuma

Źródło zdjęcia: canva/ sommail

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy