Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prawdziwa rolada śląska krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.09.2021 02:00

Prawdziwa rolada śląska krok po kroku

Prawdziwa rolada śląska krok po kroku
canva/arfo

Rolada śląska to tradycyjne danie, które uwielbiają wszyscy mięsożercy. Upieczona, miękka wołowina z kiszonym ogórkiem, boczkiem i przyprawami doskonale komponuje się z kluseczkami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą. Sprawdź, jak przygotować śląskie rolady wołowe, które zachwycą Twoją rodzinę i znajomych.

Rolada od wielu lat gości na stołach niemal każdego śląskiego wesela czy uroczystości. Mięso często jest również podawane w restauracjach oraz podczas niedzielnego obiadu. Rolada śląska to kawałek wołowiny, w którą zawija się plaster boczku i kawałki ogórka kiszonego. Całość jest duszona w aromatycznym sosie.

Przygotowanie roladek wołowych nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. To proste, ale wprost genialne danie, które sprawi, że obiad zniknie ze stołu w sekundę. Nawet największe niejadki proszą o dokładkę.

Przepis na prawdziwą roladę śląską

Składniki na porcji:

  • 6 plastrów wołowiny

  • 6 plastrów boczku wędzonego

  • kiełbasa śląska

  • duży ogórek kiszony

  • 3 cebule białe

  • 6 łyżek musztardy stołowej

  • sól, pieprz

  • czerwona papryka w proszku

  • nić do wiązania rolad

  • margaryna do smażenia

Jak przygotować prawdziwe śląskie rolady?

Na początku rozbij mięso na duże, cienkie kawałki, posyp solą, pieprzem i posmaruj musztardą. Kiełbasę śląską i ogórka kiszonego pokrój na 6 równych kawałków, drobno posiekaj cebulę.

Na każdym kawałku wołowiny połóż plaster boczku, kawałek kiełbasy i ogórka. Następnie posyp cebulą i delikatnie zawiń w rolady. Każdą roladkę owiń nitką, aby nie rozsypała się podczas smażenia i pieczenia.

W dużym garnku o grubym dnie rozpuść margarynę i ułóż w niej mięso. Posyp cebulą, papryką w proszku i smaż 2-3 minuty, następnie zmniejsz gaz, dodaj odrobinę wody i duś pod przykryciem ok. 2 godzin. Co jakiś czas sprawdź ilość wody w garnku i podlej w razie potrzeby. Po ugotowaniu ściągnij nitki z mięsa.

Sos do rolad przygotujesz na bazie wody z gotującego się mięsa. Wystarczy dodać odrobinę śmietany i zagęścić mąką.

Smacznego.