Prawdziwa rolada śląska krok po kroku
Rolada śląska to tradycyjne danie, które uwielbiają wszyscy mięsożercy. Upieczona, miękka wołowina z kiszonym ogórkiem, boczkiem i przyprawami doskonale komponuje się z kluseczkami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą. Sprawdź, jak przygotować śląskie rolady wołowe, które zachwycą Twoją rodzinę i znajomych.
Rolada od wielu lat gości na stołach niemal każdego śląskiego wesela czy uroczystości. Mięso często jest również podawane w restauracjach oraz podczas niedzielnego obiadu. Rolada śląska to kawałek wołowiny, w którą zawija się plaster boczku i kawałki ogórka kiszonego. Całość jest duszona w aromatycznym sosie.
Przygotowanie roladek wołowych nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. To proste, ale wprost genialne danie, które sprawi, że obiad zniknie ze stołu w sekundę. Nawet największe niejadki proszą o dokładkę.
Przepis na prawdziwą roladę śląską
Składniki na porcji:
6 plastrów wołowiny
6 plastrów boczku wędzonego
kiełbasa śląska
duży ogórek kiszony
3 cebule białe
6 łyżek musztardy stołowej
sól, pieprz
czerwona papryka w proszku
nić do wiązania rolad
margaryna do smażenia
Jak przygotować prawdziwe śląskie rolady?
Na początku rozbij mięso na duże, cienkie kawałki, posyp solą, pieprzem i posmaruj musztardą. Kiełbasę śląską i ogórka kiszonego pokrój na 6 równych kawałków, drobno posiekaj cebulę.
Na każdym kawałku wołowiny połóż plaster boczku, kawałek kiełbasy i ogórka. Następnie posyp cebulą i delikatnie zawiń w rolady. Każdą roladkę owiń nitką, aby nie rozsypała się podczas smażenia i pieczenia.
W dużym garnku o grubym dnie rozpuść margarynę i ułóż w niej mięso. Posyp cebulą, papryką w proszku i smaż 2-3 minuty, następnie zmniejsz gaz, dodaj odrobinę wody i duś pod przykryciem ok. 2 godzin. Co jakiś czas sprawdź ilość wody w garnku i podlej w razie potrzeby. Po ugotowaniu ściągnij nitki z mięsa.
Sos do rolad przygotujesz na bazie wody z gotującego się mięsa. Wystarczy dodać odrobinę śmietany i zagęścić mąką.
Smacznego.