Idealnie doprawiony domowy smalec z dodatkiem mleka. Przepis krok po kroku
Poznajcie przepis na idealnie doprawiony domowy smalec. Będzie miał dodatek mleka, dzięki czemu wyjdzie śnieżnobiały i aksamitny w smaku. Zobaczcie krok po kroku, jak go zrobić. W sumie nie ma w tym wielkiej trudności. Trzeba jednak wiedzieć, na co należy zwrócić uwagę. Domowy smalec może być przepyszny. Gdy wzbogacicie go o kilka dodatków, zachwyci smakiem i aromatem. Podany na kromce świeżego, wiejskiego chleba z plasterkami kiszonego ogórka to prawdziwy rarytas. Oczywiście jest dość kaloryczny, ale gdy posmarujecie nim 1-2 kromki chleba i zjecie raz na jakiś czas, na pewno wam nie zaszkodzi.
Popularnymi dodatkami do smalcu jest boczek, cebula i jabłko. Jednak można go wzbogacić również o inne składniki, np. zioła, które ułatwią trawienie smalcu. My dolejemy do smalcu trochę mleka, które zagwarantuje gotowemu smalcowi biały kolor i aksamitny smak.
Przepis na domowy smalec z dodatkiem mleka
Składniki:
50 dag słoniny
10 dag wędzonego boczku
1 duża cebula
1 winne jabłko
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki mleka
majeranek
sól
Przygotowanie domowego smalcu
Słoninę oczyść, pokrój w niewielką kostkę. Wrzuć do rondla lub płaskiego garnka. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż słonina zacznie się topić. Wytapiaj ją przez ok. 20 minut.
Boczek wędzony pokrój w niedużą kostkę, dodaj do słoniny. Całość dalej podgrzewaj na niedużym ogniu, tak by z boczku również wytopił się tłuszcz.
Cebulę i jabłko obierz, pokrój w niedużą kostkę. Dodaj je również do smalcu, który zacznie wtedy się pienić. Dodaj też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz mleko.
Całość wymieszaj, dopraw majerankiem i solą i jeszcze gorący smalec rozlej do niedużych słoiczków. Zakręć je, a gdy wystygną, wstaw do lodówki.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis Magdy Gessler na niezwykły, domowy smalec, a także recepturę na smalec z fasoli.
Źródło zdjęcia: canva/someone25
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szwedzki patent na pieczone ziemniaki. Kluczowa jest 1 czynność
Zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście. Cudowna letnia przekąska
Źródło: mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot